Adventní zamyšlení

27. listopadu 2011, ostatní, přečteno: 4602×

Asi nejsem sám, kdo už v září sleduje letáky a reklamy obchodních řetězců a čeká, který z nich nám uprostřed babího léta nabídne jako první bohaté a štědré Vánoce. Na jednu stranu všechny obchodníky chápu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Bez obratu není zisk, a proto je potřeba začít s nabídkou co nejdřív. Možná se nad touto taktikou pousmějeme, ale určitě nebudeme zpochybňovat, že v naší kultuře to bez dárků nejsou „ty správné“ Vánoce.

Už o těch prvních Vánocích totiž přinesli chudí pastýři betlémští ze svých domovů sotva narozenému Božímu Synu to, co tam zrovna našli. Dárky tedy k Vánocům neodmyslitelně patří.

Musí to však být za každou cenu dárky „bohaté“? Nebyly snad v počátcích této krásné tradice spíš dárky „chudé“? Chudé, ale upřímné? Co je na tom zvláštního? Třeba to, že dnes mnoho lidí plánuje dárky, které doma nemají, a na které nemají, a pro které jsou ochotni se zadlužit. A pak tu chvilku vánoční radosti musejí zaplatit měsíci tvrdých splátek.

Stačí ale málo – uvědomit si, že i v té nejchudší domácnosti, i v tom nejprostším lidském srdci se vždycky najde něco, co druhému může udělat radost. Bez půjček a bez dluhů. Mysleme na to, až budeme plánovat vánoční nákupy, aby letošní Vánoce mohly být opravdu „radostné“, i když třeba nebudou „bohaté“.

Pěkný adventní i vánoční čas všem čtenářům přeje Jiří Kaňa, farář Církve římskokatolické

advent

Advent se dá prožívat různě. Pro obchodníky je časem očekávání velkých tržeb, pro druhou stranu časem horečného nakupování. V domácnostech časem generálního úklidu, naplňování ledniček a pečení vánočního cukroví.

Pro křesťany znamená advent (z latinského adventus – příchod) – čas zklidnění a dvojí očekávání – slavnosti narození Ježíše Krista a jeho druhého příchodu na konci času.

Advent začíná 1. nedělí adventní, tedy neděli mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Konec adventu pak představuje západ slunce Štědrého večera. Tradiční symbol západní církve sloužící k symbolickému odpočítávání čtyř týdnů adventu je adventní věnec. Obvykle je z jehličnatých větví a ozdobený 4 svícemi. Každou adventní neděli se zapaluje další svíčka.

V Husově sboru Církve československé husitské – dřevěném kostelíku v Blansku – doplňujeme adventní liturgii adventními koncerty. Tímto způsobem otvíráme kostelík veřejnosti a nabízíme atmosféru zklidnění a pohody, představujeme umělce z Blanska a okolí.

Vzhledem k tomu, že umělci vystupují bez honoráře, můžeme koncerty nabídnout za dobrovolné vstupné, aby byly dostupné všem. Je to společný dárek účinkujících a Církve československé husitské Blansku a jeho občanům.

Nabízíme tedy vám všem volbu mezi uspěchaným adventem komerčním a návratem k adventu našich předků, s poklidnými koncertními večery dlouhých prosincových nocí. Srdečně vás věřící, hledající i nevěřící zveme nejen na koncerty, ale i na adventní a vánoční liturgii.

Přejeme vám poklidný a plně prožitý advent i celou dobu vánoční, spokojený a požehnaný nadcházející rok.

Helena Ladičová, pastorační asistent Církve československé husitské