Kino má graffiti na dveřích – legálně

21. listopadu 2011, ostatní, přečteno: 5618×

Kino Blansko má všechny dveře na západní straně pomalované graffiti. Slibuje si od toho, že s tímto lepším vzhledem vydrží déle nepočmárané.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Nechat pomalovat dveře kina na západní straně kina graffiti mě napadlo jako řešení situace, kdy jsem každý druhý rok přetíral dočmárané dveře různými ‚tagy‘,“ vysvětluje graffiti na dveřích kina jeho vedoucí Pavel Langr.

Na nápad přišel v Amsterdamu, kde si všiml, že staré budovy a taková místa, které jsou hodně špatná, zde nabízí oficiálně sprejerům ke grafickému zpracování a  mají zkušenost, že do toho třeba pět let nikdo nevstupuje, protože oni to v komunitě mezi sebou ctí.

Graffiti je v obecném smyslu druh výtvarného projevu pracující ve veřejném prostoru technikou nanášení barev, často ve formě spreje nebo fixy, případně škrábání, leptání. Vychází z původního řeckého slovesa γραφειν (grafein), psát. Graffiti se stalo jedním z původních pilířů kultury Hip hopu, označované za kulturu protestu. Pohledem na graffiti bez zřetele na Hip hop, lze vnímat jako městský folklór ulice. V pozdější době je obohaceno o další techniky vyjadřování a stává se streetartem.
Zdroj: wikipedia.org

„Chtěl jsem složitější věci,“ pokračuje Langr, „ale jako pokus jsem nakonec souhlasil s levnější a jednodušší variantou. Spreje stály pár stovek, o dost méně, než když koupíme barvu a natřeme je my.“ Motivem jsou dvě slova FIRE FYE RISK, tzn. rozšiřuj risk, neboj se riskovat.

 dveře kina dveře kina s graffiti

Po roce se pozná, zda dveře zůstanou s logem, které tam je, a nebudeme je muset přetírat nebo jestli budou opět počmárané. „Domluva s autory je taková, že když do toho někdo z jejich komunity „vleze“, tak to zkusí mezi sebou prodiskutovat a prošetřit. Měli by si to mezi sebou vyříkat a nápis opravit. Je to zkouška,“ věří Langr v jejich morálku a schopnost domluvit se.

 dveře kina dveře kina s graffiti

Podobná grafika se určitě nehodí všude, ale takhle mají kluci šanci se zviditelnit ve městě, více na veřejnosti. A to pomocí legálních děl, která si předem s majiteli domluví. Sice mají tzv. „legál“ u řeky, ale ten vidí zas jen jejich známí, stejná komunita.

garáže Havlíčkova graffiti

Graffiti se objevilo v okolí kina víc. Další podobně upravenou plochou v této lokalitě je stěna garáží na ulici Havlíčkově. Pěkná nová mozaika je také udělaná na budově soukromé firmy TIRO.