Klub un*xování zahájil svou činnost na Ulitě

11. listopadu 2011, ostatní, přečteno: 3074×

Zajímají vás počítače, servery, sítě a podobné „záhady“? Nebo snad pro vás tyto věci záhadou nejsou a rádi byste se s ostatními podělili o své zkušenosti, nebo si nechali poradit? Pro všechny holky, kluky, dámy i pány a počítačové nadšence, co se zajímají serverové technologie, je tady Klub un*xování, každou neděli od 17.30 v Blansku na Ulitě.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 Proč vlastně vznikl? Vzdělání v informatice na středních školách je určeno širokému okruhu studentů a z pochopitelných důvodů se zaměřuje především na obecnou počítačovou gramotnost. Mezi středoškoláky však už i dnes najdeme lidi, kteří u počítače prakticky vyrůstali, jejich znalost v této oblasti vysoce převyšují třídní průměr a učivo informatiky na střední škole je pro ně nezajímavé.

Na druhou stranu vysoké školy poskytují často kvalitní a náročnou výuku formálních základů, ale bohužel méně pozornosti věnují praktické využitelnosti poskytovaných znalostí a důkladnému seznámení studentů s firemní realitou. V oblasti vzdělávání v informačních technologiích tak vzniká citelná mezera. Žáci středních škol, kteří samostudiem získali nezanedbatelné praktické znalosti nemají k dispozici odpovídající vedení, které by jim umožnilo se dále rozvíjet, a to pokud možno v souladu s požadavky kladenými firemní sférou.

Takové vedení jim mohou nejlépe poskytnout lidé, kteří jsou s reálnými informačními technologiemi ve firmách v kontaktu, a to nejlépe v prostředí, které poskytuje maximální prostor pro samostatnou kreativní činnost.

Právě proto se Miroslav Prýmek (absolvent Fakulty informatiky MU, 7 let praxe správce sítě, 6 let výzkumné činnosti na Fakultě informatiky MU Brno) a Petr Haresta (absolvent Fakulty informačních technologií VUT, 2 roky praxe správce sítě) rozhodli založit kroužek pokročilých informačních technologií s primárním zaměřením na počítačové sítě a serverové technologie.

A pro koho je tento kroužek určen? Zejména pro studenty středních škol a bakalářského stupně vysokých škol, které oficiální výuka neuspokojuje. Vítání jsou však lidé libovolného věku, vzdělání a pohlaví, kteří jsou zvyklí pracovat, vzdělávat se, a zároveň pociťují potřebu výsledky své práce konzultovat s podobně zaměřenými kolegy, či si rozšířit povědomí o příbuzných oblastech IT.

A jak tedy setkání probíhají?

V žádném případě nejde o vzdělávací kurz založený na přednáškách a více méně pasivní účasti posluchačů. Cílem je podpořit kreativitu a samostatnost, klub je tedy neformální skupinkou lidí samostatně se vzdělávajících ve zvolené oblasti IT, popřípadě pracujících na vlastních projektech, kteří ocení zpětnou vazbu kolegů, rádi si nechají poradit, ale také rádi poradí a seznámí s výsledky své práce ostatní.

Pokud by byl zájem, rádi bychom se pokusili zvát do klubu na krátké přednášky hosty z řad akademických i firemních IT pracovníků.

Samozřejmostí jsou průběžné konzultace elektronickou cestou mimo dobu, kdy se koná setkání, vždy podle potřeby a ochoty členů klubu.

Tak tedy na shledanou v neděli na Ulitě!