Městské bytovky se v soukromých rukou rychle mění

8. listopadu 2011, zprávy z MěÚ, přečteno: 3612×

Město Blansko prodalo byty nájemníkům a postupně prodává další byty v dříve nechvalně známých městských bytovkách. Ty se dnes ale v rukou nových vlastníků rychle mění – k lepšímu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ještě před dvěma roky město Blansko vlastnilo asi 850 bytů. Na sídlišti starých bytovek v ulici Údolní a 9. května se nachází 18 starých bytových domů. Stav zde byl velmi neutěšený. Veškeré vybrané nájemné se vracelo zpět do údržby bytů a domů a domy přesto chátraly a vše spíše směřovalo k horšímu.

„Už když jsem byl místostarostou a spravoval jsem bytové záležitosti, tak mně šlo o to, jakým způsobem zlepšit neutěšený stav bytového fondu. Zvolili jsme přímý způsob prodeje jednotlivých bytů fyzickým osobám, protože na koupi celých domů se nikde nedohodli,“ říká starosta města Blanska Lubomír Toufar.

Z nabídnutých 511 bytů ve 20 bytových domech využilo možnosti odkupu 190 nájemníků. Ti si koupili byty za zvýhodněnou cenu ve výši 45 % ze znaleckého odhadu na jednotlivé byty.

Město si ponechalo dva domy, protože v nich byl minimální zájem nájemníků. „V jednom z nich jsme plánovali nástavbu dvou pater a vznikly by tak byty s pečovatelskou službou, ale v současné době o takové byty klesá zájem. Navíc jsou v této době dokončovány čtyři byty v domě s pečovatelskou službou na sídlišti Písečná na ulici Pod Javory. Proto zvažujeme, zda nástavbu (2× 8 bytů) zařídit jako startovací byty nebo byty pro sociálně slabší. Hledáme možnost jak opravit dům a rozšířit bytový fond tak, aby o něj byl zájem. Další podmínkou je samozřejmě získání státní dotace,“ seznamuje starosta s plány na opravu domů.

Ve všech ostatních domech došlo k prodeji bytů nájemníkům, z čehož město utržilo přes 40 milionů korun. Tyto peníze se rozhodlo věnovat na zlepšení bytového fondu, což také dělá. V případě, že společenství vlastníků má zájem rekonstruovat dům, město složí alikvotní část za byty, které obývají nájemníci města. Společenství vlastníků má pak daleko větší možnosti při jednáních s bankou a získání úvěru pro komplexní revitalizaci.

starosta před bytovým domem Údolní 17
Starosta Lubomír Toufar před prvním komplexně zrekonstruovaným bytovým domem na ulici Údolní 17.

Protože se jedná o použití veřejných prostředků, má město zájem, aby byla výběrová řízení na zhotovitele transparentní, a proto jsou tyto zakázky vypisovány v souladu se zákonem o výběrových řízeních a zveřejňovány na webových stránkách města.

Pro město jsou investice do zlepšení bytového fondu výhodné i z toho důvodu, že uvolněné byty v takto opravených domech prodá za vyšší částky. Ty už totiž nejsou k mání za zvýhodněnou cenu, ale připadnou nejvyšší nabídce. Do rozpočtu tak přibudou ročně finanční prostředky za prodej asi 15 bytů.

„Díky aktivitě společenství vlastníků na ulici Údolní 17 zde máme takovou první vlaštovku – první komplexně revitalizovaný bytový dům. A to od sklepa po střechu, vyměněna okna, s rekonstrukcí elektroinstalace a dalších sítí,“ ukazuje starosta na opravenou bytovku a dodává: „Další tři domy jsou na podobný krok připravené a čtyři to mají v plánu. Tak by brzy polovina těchto domů měla zářit novotou.“

V tom, kolik si má město ponechat sociálních bytů, se starosta se zastupiteli neshodne. S názorem, že by město mělo mít 50 sociálních bytů na 1.000 obyvatel, nesouhlasí. „To by znamenalo mít tisíc bytů. Dnes máme v domech s pečovatelskou službou 125 bytů, v nových bytovkách asi 100 bytů a zmíněné dva domy, v nichž je asi 50 bytů. Dalších 50 bytů je v bývalém internátu Metry. Tento počet by se neměl zvyšovat,“ myslí si starosta a říká, že kolem 300 bytů je pro město dostačující.

Nadšení, s jakým se lidé vrhli do rekonstrukcí bytů a domů, ho ale překvapil. „Slyšeli jsme mnohokrát, že cena prodávaných bytů je vysoká a nájemníci nebudou mít peníze na jejich opravu. Byl jsem ale přesvědčený, že to byla jediná cesta, jak bytový fond zlepšit a dům na ulici Údolní 17 a další připravované rekonstrukce mně dávají za pravdu. Obavy se tak nenaplnily, spíše naopak. Až se tyto domy dají do pořádku, bude to nejhezčí sídliště v Blansku, protože je zde dostatek zeleně a mají ideální polohu ve městě,“ je přesvědčený starosta.

Stanislav Mrázek