Na Písečné otevřeli tři nové byty pro seniory

18. listopadu 2011, zprávy z MěÚ, přečteno: 6585×

Tři nové a jeden zrekonstruovaný byt má nově dům s pečovatelskou službou v Blansku na sídlišti Písečná.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Tři nové byty a jeden opravený vznikly ze stávajících nevyužitých nebytových prostor. Jsou jen první etapou pro větší rozšíření kapacity. Po dokončení celé akce by mělo vzniknout devět bytů,“ prozradila vedoucí oddělení sociálních služeb MěÚ Blansko Iveta Čípková. Investici podpořilo dotací půl milionu korun ministerstvo pro místní rozvoj.

sociální byty
Na kontrolu nových bytů přišli pracovníci sociálních služeb MěÚ, odboru investic MěÚ, starosta města Blanska i z Domova Olga.

Rekonstrukcí vznikly tři garsonky a jeden byt 2+kk. Byt 2+kk je ve čtvrtém podlaží a vznikl ze společenské místnosti, která nebyla obyvateli domu využívána, a části vedlejšího pokoje, z něhož se po rekonstrukci stala naopak garsonka. Rekonstrukce čtyř bytů stála zatím 1,2 milionu, což není ještě konečné číslo a není v tuto chvíli známa úplně přesná suma, protože některé věci je ještě třeba dokončit.

sociální byty

Poptávka po domech s pečovatelskou službou se v poslední době snižuje. „Dnes je největší poptávka po domovech se zvláštním režimem, protože onemocnění, které se dotýká kognitivních poruch u seniorů, dopadá i na rodiny, protože nejsou schopni se o ty své blízké postarat. Proto se kapacity domů se zvláštním režimem rozšiřují. V Blansku se buduje v areálu Senior centra Blansko 40 lůžek, dalších 50 lůžek vznikne ve Křtinách v hotelu Santini,“ uvedla Iveta Čípková.

sociální byty – wc

Protože zhoršení zdravotního stavu seniorů se nevyhýbá ani Blansku a bydlení je zde pro ně řešeno ve dvou domech s pečovatelskou službou, zkrátil se i pořadník. V současné době je na asi 40 žadatelích, ale i zmíněná rekonstrukce přispěje k rozšíření kapacity bydlení a snížení poptávky.

V rámci udržitelnosti potřebuje město Blansko posílit kapacity. Nepotřebuje budovat nové domy s pečovatelskou službou. V roce 2030 by měl počet seniorů s demencí dále narůst. Na odboru sociálních věcí věří, že kapacity, které teď vybudují, budou udržitelné a zajistí současný i budoucí stav.