Semaforské inspirace v blanenském divadle

2. listopadu 2011, kultura, přečteno: 2916×

Zahájení výstavy a radostný večer v podání členů blanenského divadla můžete navštívit v pátek 4. listopadu 2011 v 18.30 hodin v Městské knihovně Blansko. Režisér Jiří Polášek připravil neobvyklý profil divadelníka, textaře, básníka, spisovatele, skladatele, hudebníka, grafika, výtvarníka a sběratele Jiřího Suchého.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Katastrof a krizí prošlo v životě Jiřího Suchého víc než dost, ale jeho diváci, posluchači a čtenáři si je v dlouhém čase jeho stálého tvůrčího úsilí moc neuvědomovali. Zemřel mu vynikající divadelní partner, v té době jen stěží nahraditelný, Jiří Šlitr. Přišel o první ženu, jeho práce byla mnohokrát bývalým režimem ohrožena a párkrát zakázána. Zavřeli mu divadlo, v němž třicet let hrál, druhé útočiště v Hudebním divadle v Karlíně mu vzala v roce 2002 povodeň. Tehdy se projevila jeho povaha přímo ukázkově. Když tu spoušť viděl, řekl: „O zatopený divadlo se postarají mí obětaví ‚kolezi‘ a já pro ně napíšu hru.“

Pořad a výstava jsou věnovány osmdesátinám Jiřího Suchého (1. 10. 1931). Výstavu si můžete prohlédnout do 25. listopadu 2011 v provozní době knihovny.

Pavel Svoboda