Tarokový turnaj O pohár starosty

22. listopadu 2011, ostatní, přečteno: 3596×

V restauraci Punkva se letos konal již 12. ročník turnaje v taroku s názvem O pohár starosty.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Turnaj začínal František Škaroupka z Bystrého  a pan Josef Novotný z Letovic. To jsou původní zakladatelé. Turnaj se hraje v Opatovicích, Letovicích, Rudce a končí právě v Blansku, kde dochází k vyhodnocení všech čtyř turnajů Grand Prix Povodí Křetínky a Svitavy.

Název O pohár starosty turnaj v Blansku nenese od úplného začátku. Ročníků je asi již 15, ale pod tímto názvem je v Blansku dvanáctý. Dorazí na něj v průměru 100–120 hráčů. Letos jich ke stolům usedlo jen 92. Hraje se na body. Body jsou peníze – jeden bod je jedna koruna. Základ tvoří 50 bodů. Ti nejlepší končí po čtyřech kolech turnaj s 300–370 body.

taroky
Loňský blanenský vítěz Jaroslav Štreit (vlevo).

Taroky bývají nazývány královskou hrou. Na dotaz, v čem je tato karetní hra jiná, se pořadatel a sám hráč taroku Štefan Popelka usměje a odpoví: „To je úplně o něčem jiným jak mariáš. Je to hra, u které musí hráč tvořit. Může si hrát třeba sám nebo si zavolat kamaráda na pomoc. Je to podobné jako šachy. Musí se u toho hodně myslet.“

Pohár zatím nese jen mužská jména. Loni na pohár přibylo jméno Jaroslava Štreita z Blanska. Taroky ale nehrají jen muži. V početném obsazení nechybí ani ženy. A bývají úspěšné. „Loni zde hráčka z Brna skončila těsně pod vrcholem a turnaj v Letovicích dokonce vyhrála. Bývalo jich tady ale víc. Hlavně z Brna. Loni jich bylo dvanáct. Nevím proč letos nepřišly,“ diví se Popelka.

taroky

V Blansku je základna asi 14 tarokářů rozdělená do tří skupin. Ty se pravidelně scházejí v restauracích. Věkový průměr účastníků turnaje je už napohled poměrně vysoký. „Mladí dnes jdou radši na poker. Tohle je spíše hra pro zábavu, tak na pět šest hodin. I když se k nám nějací mladí přidali, za chvíli skončili, jako když se vypaří,“ vysvětluje nezájem mladých o taroky Štefan Popelka.