Žáci strávili Sportovní den v Amatérské jeskyni

20. listopadu 2011, ostatní, přečteno: 3258×

I letos uspořádali v ZŠ T. G. M. sportovní den pro žáky 6.–9. tříd, jejichž rodiče jsou členy nebo přispívajícími do SRPDŠ. Letos navštívili Amatérskou jeskyni – část Sloupský koridor.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Průvodcem jim byl Antonín Tůma, geolog ze Správy CHKO Moravský kras. Celá akce začala ve Sloupě u hotelu Broušek, kde se všichni převlékli do „jeskynního“ oblečení – holínky, helma, čelovka, rukavice a šusťáky. Po nezbytném poučení o bezpečnosti a správném chování v jeskyni, se vydali ke vchodu.

v jeskyni

„Čekaly nás žebříky, po kterých jsme sestoupili na dno jeskynního systému cca 80 m pod povrchem. Celá prohlídka byla doplněna velmi zajímavým a hlavně poučným komentářem od našeho průvodce. Dozvěděli jsme se spoustu nových informacích o utváření jeskyní, zajímavých tvarech na stěnách i o sedimentech. Tato nepřístupná jeskyně nás opravdu nadchla a moc se nám její prohlídka líbila,“ vyprávěli nadšeně účastníci malé expedice.

Asi po dvou hodinách se po žebřících vraceli nazpět. Cesta na povrch byla náročná, ale všichni ji zvládli. Vrátili se unavení, špinaví, ale plni dojmů. Po převlečení nastoupili do autobusu, který je dopravil zpět ke škole.

red