Významné protipovodňové stavby na Blanensku

17. listopadu 2011, cestovní ruch, přečteno: 3555×

Dne 31. října 2011 oslavili hydrologové svého Silvestra. Voda, která od 1. listopadu 2011 proteče vodními toky, se už bude počítat do statistik hydrologického roku 2012.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Důvodem není neúcta vodohospodářů ke gregoriánskému kalendáři, ale ryze praktická záležitost. V listopadu již může na horách napadnout sníh, který se udrží až do jara. Při respektování běžného kalendáře by tak v roce 2012 tekla do řek voda spadlá z nebe ještě v roce 2011. Posunutím konce hydrologického roku na konec října je tato disharmonie odstraněna.

V souvislosti s počátkem nového hydrologického roku se sluší zmínit o vybudovaných významných protipovodňových stavbách na Blanensku, které by měly zmírnit vyšší průtoky vod v některých vodních tocích.

koryto řeky Svitavy
Upravené koryto řeky Svitavy v části „za skleníky“.

V roce 2010 byla dokončena stavba „SVITAVA – BLANSKO, ÚPRAVA KORYTA KM 33,520 – 35,895“, která zahrnovala úpravu toku řeky Svitavy v úseku od jezu Paulinka po jez Salmův. Díky této úpravě by měla městem Blansko bez problémů protéct dvacetiletá voda o průtoku 105 m3/s.

V letošním roce byla dokončena stavba „SVITAVA, SPEŠOV – OCHRANNÉ HRÁZE“, která by měla ochránit zástavbu rodinných domků ve východní části obce Spešov před povodněmi na řece Svitavě.

Letos byla též dokončena stavba „VODNÍ NÁDRŽ K.Ú. KUNIČKY – ZVÝŠENÍ ZABEZPEČENOSTI PŘI POVODNÍCH“, která by měla převést povodňové průtoky z obce Kuničky.

Před dokončením je akce „PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘENÍ V RÁJCI-JESTŘEBÍ“. V rámci této stavby jsou budovány ochranné hráze ve dvou lokalitách, jednak na pravém břehu koryta Býkovky od silničního mostu na ul. Ol. Blažka, podél ulice Nová, přes místní část „Kroužek“ až po silnici II/377 a dále pak na levém břehu koryta Svitavy podél části ulice Komenského mezi zahradami a břehem řeky.