Cena vody příští rok vzroste

17. prosince 2011, ostatní, přečteno: 3803×

Od začátku příštího roku cenu ovlivní několik vzájemně nesouvisejících faktorů. Prvním z nich je zvýšení sazby DPH z deseti na čtrnáct procent. Toto zvýšení je dáno rozhodnutím vlády a není možnost ho nijak ovlivnit, DPH se zvedá plošně. A pak je tady samotná cena za kubík, jak ji účtuje Vodárenská akciová společnost.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Blansko již není mezi obcemi s nejdražší vodou v republice, opustilo vrchní příčky nepopulárního cenového žebříčku a dnes se pohybuje kolem 26. místa. „Vodárenská akciová společnost, a. s. loni podala návrh na zvýšení o sedm procent, ale já jsem jménem Svazku vodovodů a kanalizací měst a obcí podal protinávrh a cena se nakonec nezvyšovala,“ říká předseda Svazku místostarosta města Blanska Jiří Crha. V roce 2011 cena vody proto nevzrostla vůbec, ale pro příští rok to bude o 6,97 %.

Důvodem růstu ceny je nutnost dodržovat stanovený finanční model. Ten vyplývá z podmínek při přijetí evropských dotací a při jeho nedodržení by hrozilo vrácení milionových částek. Vodné i stočné při započtení 14% DPH v roce 2012 přijdou na 40,70 Kč.