Hvězdná sezona blanenské kulturistiky

12. prosince 2011, sport, přečteno: 6942×

Sezona roku 2011 byla pro blanenské kulturisty doslova hvězdná – kulturistický oddíl Blansko ASK se v letošním žebříčku oddílů SKFČR umístil na prvním místě, a to jak v rámci mládeže, tak i absolutně.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zásadní zásluhu na tomto úspěchu má bezpochyby pan Josef Krupa, trenér, který vede oddíl již od roku 1965 a je ve svých 75 letech zároveň i nejstarším soutěžícím závodníkem ve Střední Evropě.

Z letošních výkonů je třeba jmenovat zejména úspěchy mladých závodníků: titul mistra České republiky, který v kategorii do 77 kg získal jednadvacetiletý Jakub Dvořák – ten se také stal absolutním vítězem juniorů ČR – titul Mistra Moravy a Slezska, kde první příčky obsadili hned dva blanenští závodníci, šestnáctiletý Milan Kinc v kategorii do 70 kg a již zmíněný Jakub Dvořák ve své kategorii do 77 let, v dorostu v kategorii nad 72 kg pak zazářil Štěpán Ševčík. Milan Kinc nezklamal ani na mistrovství světa v ČR v Brně, kde získal 1. místo v kategorii nad 65 kg a stal se absolutním vítězem dorostu ČR.

Doslova spanilou jízdu předvádí na soutěžích devětačtyřicetiletý Josef Hrubý, mistr ČR v kategorii Masters do 80 kg a absolutní vítěz Masters v letošním roce, sportovec, který na Mezinárodním mistrovství v Rakousku získal ve své kategorii první místo. Velmi nadějné 4. místo na této mezinárodní soutěži obsadil také junior Milan Kinc.

Ke zhodnocení letošní úspěšné sezony jsem přizvala předsedu oddílu Antonína Kotlána.

 Je jedna věc, která vám symbolizuje letošní rok, která vám utkví v paměti?

Pro mě to jsou rozhodně výkony Josefa Hrubého. To je člověk, který je ve špičkové formě už třetím rokem, je připravený 365 dní v roce a na výsledcích je to znát.

O velkou část úspěchů oddílu se zasloužili mladí sportovci. Jak provádíte nábor?

Nedá se to nějak konkrétně specifikovat, kluci chodí hodně sami. Je to otázka osobního zájmu: přijdou, zkusí to a buď zůstanou nebo ne. Cílené nábory jsme nikdy neměli – samozřejmě velkým tahákem je trenér, pan Krupa.

Čím právě teď oddíl žije?

Připravujeme nominace na sportovce roku. Je to obtížné rozhodování, protože těch, kteří by si nominaci zasloužili, je několik. Rozhodně nezapomeneme na trenéra pana Krupu, to je doslova fenomén nejen v rámci ČR, u ostatních se nechte překvapit.

A plány na příští rok?

Stejné jako letos – pokračovat ve stávajících aktivitách a udržet si stejnou úroveň, jako v letošním roce.

Josef Hrubý a Josef Krupa – úspěšný sportovec a trenér, foto: archiv oddílu

Josef Hrubý a Josef Krupa – úspěšný sportovec a trenér, foto: archiv oddílu

K. Kučerová