Nejlepší jihomoravské město pro život? Blansko!

5. prosince 2011, ostatní, přečteno: 3663×

To, o čem byli blanenští patrioti léta skálopevně přesvědčeni, je nyní potvrzeno oficiální studií. V žebříčku 63 českých a moravských měst, který sestavili odborníci z Vysoké školy ekonomické v rámci studie MasterCard česká centra rozvoje, se Blansko umístilo na výborné dvanácté pozici, mezi jihomoravskými městy pak bylo nejlepší.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Studie hodnotila sociální situaci ve vybraných sídlech pomocí ukazatelů roztříděných do pěti kategorií – zkoumána byla situace na trhu práce, ceny bydlení, kvalita zdravotní péče, kriminalita a výše příjmů. V souhrnu pak Blansko předstihlo i města, jako je Zlín, Vyškov či Brno.

Vedení města úspěch samozřejmě vítá. „Jsem velmi dobrým umístěním města Blanska potěšen. Zásluhu na tom má dobrá práce v sociální oblasti a na úseku prevence kriminality,“ komentoval výsledky studie starosta města Ing. Lubomír Toufar. On sám však vidí prostor pro další zlepšování: „Nedaří se nám uspokojivě řešit ekonomickou oblast a přivedení firem do několik let připravené průmyslové zóny. Problematické je rovněž dopravní napojení města. Jsem rád, že se tyto studie provádí. Výsledky použijeme při zpracování dlouhodobého strategického plánu města na léta 2013–2023,“ uzavřel starosta.

Úspěch je o to cennější, že se Blansko do této studie letos dostalo poprvé díky změně metodiky. V minulých letech byl sestavován žebříček 50 největších měst ČR, letos byla do zkoumání zahrnuta všechna města nad 20 000 obyvatel, čímž počet posuzovaných sídel narostl na třiašedesát.

Studie pražské VŠE tak jasně ukazuje, že malá města rozhodně mají svým občanům co nabídnout.