Nemocnice Blansko obdržela osvědčení pro screening nádorů kolorekta

31. prosince 2011, ostatní, přečteno: 3769×

Na základě rozhodnutí Komise Ministerstva zdravotnictví ČR pro screening kolorektálního karcinomu byla gastroenterologická ambulance Nemocnice Blansko po splnění náročných kritérií zařazena mezi centra pro screeningovou kolonoskopii.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 Rakovina konečníku a tlustého střeva (kolorektální karcinom) je v současné době jedním z nejzávažnějších zdravotních problémů v naší zemi. Česká republika zaujímá dlouhodobě první místo v Evropě ve výskytu tohoto onemocnění a jedná se o druhé nejčastější zhoubné nádorové onemocnění u nás. Každý rok je zjištěno zhruba 8 000 nových případů. Cílem tzv. screeningu je zachytit toto onemocnění v počátečním stádiu, kdy je léčba mnohem účinnější, méně zatěžující pro pacienta a samozřejmě i levnější.

V současné době se provádějí dvě metody screeningu rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Jednak se vyšetřuje stolice na přítomnost skrytého (okultního) krvácení, které bývá prvním časným příznakem tohoto onemocnění. Toto vyšetření by mělo být provedeno každoročně ve věku od 50 do 54 let a následně pak od 55 let věku jednou za dva roky, zpravidla u praktického lékaře. V případě pozitivního nálezu je pak pacient odeslán na kolonoskopické vyšetření.

Druhou možností je primární screeningová kolonoskopie, kterou si mohou zvolit pacienti starší 55 let s možností opakování vždy po 10 letech.

Screeningová kolonoskopie je po všech stránkách spolehlivější vyšetření než test okultního krvácení do stolice. Během kolonoskopického vyšetření lze dokonce odstranit i podezřelé výrůstky (polypy) ve střevě, čímž se pacient vyhne klasické operaci. Kolonoskopie se však v očích veřejnosti netěší dobré pověsti a řada pacientů z ní má značné obavy. Nakolik jsou tyto obavy ale opodstatněné? Je potřeba brát v potaz, že každý člověk má poněkud odlišně nastavený práh bolesti. Pro některé lidi tak kolonoskopie nepředstavuje žádný výraznější problém, zatímco jiní ji naopak považují za velice nepříjemný zážitek. Díky tzv. analgosedaci (kombinaci analgetika se sedativem) však lze dnes zmírnit bolestivé pocity u citlivějších jedinců, kteří pak tuto původně obávanou proceduru zvládnou bez jakéhokoli strádání. Krajní variantou je potom celková anestezie.

Kolonoskop je speciální typ endoskopu s kamerou na konci ohebné „hadice“, ze které je obraz pomocí optických vláken přenášen na monitor. Při vlastním vyšetření je tato sonda velmi opatrně zavedena do konečníku a následně dále do tlustého střeva. Díky citlivému optickému systému pozoruje lékař na monitoru reálný obraz stavu tlustého střeva a dokáže bezpečně rozpoznat i taková stádia onemocnění, která nejsou zachytitelná rentgenologickými metodami. Kolonoskop navíc umožňuje odebrat i vzorky tkáně pro další posouzení, a dokáže také rovnou odstranit nežádoucí polypy. Kolonoskopické vyšetření Vám tak může zachránit život, aniž byste v budoucnosti museli podstupovat daleko rozsáhlejší chirurgický zákrok.

 Metodu screeningové kolonoskopie však mohou provádět jen vybraná pracoviště, jejichž kvalita je pečlivě sledována. V současné době tuto metodu nabízí i Nemocnice Blansko na gastroenterologické ambulanci, kde je možno se objednat na čísle 516 838 302.

MUDr. Jaroslav Kubiš

náměstek pro léčebně preventivní péči Nemocnice Blansko