Víkendovka na lanech

4. prosince 2011, zprávy z MěÚ, přečteno: 3004×

Touha dětí a dospívající mládeže po neobyčejných zážitcích končí často pácháním trestné činnosti či zneužíváním návykových látek. Ukázat cestu, že čas lze zajímavě prožít i jinak, je stěžejní myšlenkou projektu prevence kriminality DOBRODRUŽSTVÍ 2011.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Program realizovaný kontinuálně již řadu roků ve spolupráci Odboru sociálních věcí MěÚ Blansko a občanského sdružení Horizont se snaží regulovat nežádoucí jevy, pokouší se zamezit jejich vzniku a rozšíření. Vychází ze známého faktu, že je efektivnější a správné snažit se negativním jevům předcházet, než pak následně napravovat vzniklé škody. Proto jednotlivé aktivity směřují

k dětem, u kterých je zvýšená pravděpodobnost stát se nositeli negativního chování. Příprava zabezpečení akce, výběr klientů a jejich oslovení se děje v kanceláři kurátorů pro mládež, ale ta stěžejní část náplně probíhá o víkendech a během prázdnin. Na krátkodobých resocializačních akcích je pro účastníky připraven program, který je cíleně zaměřený na změnu negativních postojů a zvládání zátěžových situací.

Pod vedením vedoucích a instruktorů se tak děti účastní řady her a akcí, které obsahují i určitý prvek romantiky, rizika a dobrodružství. V letošním roce se uskutečnily již tradiční akce v nepřístupných jeskyních Moravského krasu v doprovodu zkušených speleologů a tradiční vodácký tábor na Sázavě.

Další z akcí proběhla 7.–9. října. Pro patnáct dětí a jejich doprovod se stala základnou chata Orientka ve Staré Vsi na úpatí hor Jeseníků. Velkou část víkendového programu tvořily aktivity na nízkých a vysokých lanových překážkách. Nízké lanové překážky nejsou umístěny vysoko nad zemí, ale to neznamená, že by jejich zdolání mělo být jednodušší.

lanová dráha
Foto: Miroslav Brno, miroslavbrno@email.cz, www.quietsociety.cz.

Úspěšné absolvování není o strachu a odvaze, ale o dovednostech, napětí a dobré zábavě, ať již pro jednotlivce, nebo pro celý tým. Na vysokých lanech se jistí tzv. ferratovým jištěním, kdy má lezec dvě karabiny na metrovém laně a zapíná se na ocelové lano ve výši ramen. Na plošině mezi překážkami ve výšce 8 metrů se lezec postupným přepínáním karabin přejistí na další překážku Toto jištění je naprosto bezpečné, ale zdolání překážky vyžaduje, vedle obratnosti, pořádnou dávku odvahy.

V realizovaném programu při lanových aktivitách nešlo však jen o pouhou zábavu s dávkou adrenalinu. Jde o prostředek, který umožňuje člověku překonat strach a zažít pocity napětí. Smyslem je umožnit poznaní sama sebe, svých schopností, vloh, hranic a limitů.

stěna
Foto: Miroslav Brno, miroslavbrno@email.cz, www.quietsociety.cz.

Děti zde aktivně řeší vzniklé situace a mohou poznat kouzlo vzájemné mezilidské spolupráce, pomáhající zvyšovat jejich sebedůvěru, sebepojetí a sebevědomí. Přestože počasí tohoto víkendu nebylo ideální, bylo škoda nepoznat krásy okolní krajiny. Po deštivé pěší výpravě k Rešovským vodopádům pak bylo příjemné využít krytý bazén se saunou, který je součástí vybavení střediska.

Další z akcí je plánovaná na začátek prosince a povede opět do přírody, tentokrát na ranč s koňmi. Vždyť právě prostředí přírody a kolektivu přináší účastníkům projektu nejen nevšední zážitky, ale stává se i prostorem sociálního učení pro získání důvěry v sebe a ostatní lidi.