Zastupitelstvo schválilo vyhlášku zakazující výherní automaty na území města Blanska

21. prosince 2011, zprávy z MěÚ, přečteno: 3819×

Co to pro město znamená a kdy bychom se měli dočkat toho, že v Blansku automaty nebudou? O tom si povídáme s místostarostou Jiřím Crhou.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Z čeho návrh na zákaz automatů vychází?

Od 1. ledna vstoupí v platnost zákon, který umožňuje obcím omezit hrací automaty a videoloterijní terminály na jejich území. Obce a města budou moci stanovit obecně závaznou vyhláškou, že sázkové hry mohou být provozovány pouze na místech a v časech tomu určených, nebo vyhradit místa, kde se provozovat nesmí, popřípadě provozování heren na území města zcela zakázat. Vyhláška, která byla předložena zastupitelstvu a schválena, počítá s onou třetí variantou, tedy s úplným zákazem.

Kdy by měly tyto přístroje na území města skončit?

Tzv. videoloterijní terminály, které povoluje ministerstvo financí a pobírá z nich většinu poplatků, mají povolení i na 10 let, nicméně zákon nám umožňuje postavit vyhlášku tak, že nejpozději do tří let od nabytí její účinnosti, v našem případě od 1. ledna 2015, by neměl být na území města Blanska žádný hrací automat.

Nepřinese zákaz heren propad v příjmech města?

Jak jsem už řekl, velká část těchto automatů jsou videoloterijní terminály, z nichž podstatná část poplatků nejde do kasy obce. Z hazardu město získávalo přibližně dva a půl milionu korun ročně, což není, i kdybych pominul problémy s vybíráním poplatků, tak velká částka vzhledem k tomu, že herny zásadním způsobem ovlivňují sociální klima města a vážou na sebe patologické jevy. Lidé herny ve svém sousedství zkrátka nechtějí. Rada města se na znění vyhlášky shodla jednohlasně.

Domníváte se, že se do centra města vrátí služby, jejichž místo nyní herny zaujímají?

Do určité míry ano, i když si nemyslím, že nějak výrazně – komerčních prostor čekajících na své využití je v Blansku stále dost, každou iniciativu v tomto směru však vítáme.