Město Blansko nakoupí elektřinu na burze

20. ledna 2012, zprávy z MěÚ, přečteno: 2858×

Nového dodavatele elektřiny pro všechna zařízení ve svém vlastnictví se město rozhodlo najít na burze.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vedení města zadalo úkol udělat výběrové řízení na dodavatele elektřiny pro odběrná místa patřící městu, ale rovněž pro ta, která patří příspěvkovým organizacím – tedy Kulturnímu středisku města Blanska, Muzeu Blansko a týká se to rovněž všech základních i mateřských škol a společnosti Služby Blansko s. r. o.

Termín, ke kterému město plánuje změnit dodavatele, je 1. dubna 2012. „V přípravě jsme museli zmapovat jednotlivá místa, zjistit roční odběry a také, což je důležité, jaké jsou uzavřené smlouvy a jak se dají ukončit, aby vše bylo možné provést ke konkrétnímu datu. Zjišťovali jsme všechny možné způsoby nákupu elektrické energie a vyhodnotili jsme burzu jako nejlepší. Jedná se o transparentní způsob výběru dodavatele a je i nejrychlejší. Závěrkový list z burzy nahrazuje smlouvu,“ vysvětlil vedoucí odboru komunální údržby Miroslav Pokorný.

Rada odsouhlasila nákup elektřiny na Českomoravské komoditní burze Kladno, kde bude Město Blansko vystupovat jako centrální zadavatel. S tím nejsou spojené žádné technické změny na zařízeních, jen administrativní úkony. Pro organizace to znamená to, že podepíší smlouvu o centrálním zadavateli, jímž bude město. Na cenu, kterou město dostane, pak musí přistoupit. Budou mít stejného dodavatele a stejnou cenu, protože se vše poptává jako celý balík.

Kvótu pro vstup na burzu město splní. Má asi 150 odběrných míst s příkonem 2 500 MW. Pracovníci jsou zatím opatrní v odhadech, kolik může město díky tomuto postupu ušetřit. Očekávají spíše mírnější nárůst ceny vzhledem k tomu, jaký by byl u jednotlivých dodavatelů.

O navýšení kvóty pro získání lepší ceny např. spojení s dalšími obcemi se zatím neuvažovalo. „Na burzu komodit vstupujeme poprvé. Podle zkušeností možná za rok můžeme zvažovat i tuto variantu,“ připustil Pokorný a doplnil, že na další komodity již město burzu nevyužije. „Není v podstatě na co. Plyn neodebíráme a lesů máme poměrně málo, takže dřeva na prodej není potřebné množství.“

Více o obchodování na komoditní burze v článku Transparentní nákup energií přinese úspory.