Co čeká město Blansko v roce 2012? Úspory i investice

31. ledna 2012, zprávy z MěÚ, přečteno: 3014×

Jak jde dohromady na jednu stranu spořit a na druhou investovat? Kupodivu to jde. Život ve městě se nezastaví, ale dojde k omezení provozních nákladů a investice budou spíše menšího rozsahu a levnější, říká místostarosta Jiří Crha.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Sestavení rozpočtu na rok 2012 je obzvláště náročné, protože města a obce mají vlastní příjmy v podobě daňových příjmů a situace vzhledem k hospodářské krizi je podobná, jako u státního rozpočtu, který taky není naplněný.

Rozpočtové provizorium

Město Blansko má schválené rozpočtové provizorium, které má své výhody i nevýhody. V prvních měsících roku rozpočet kopíruje předchozí rok, není tedy možné dělat velké investice. Ale ty se většinou nedělají, probíhají jen přípravy na ně. Spousta vstupních parametrů pro vytvoření rozpočtu se koncem roku ještě mění. Schvaluje se rozpočet kraje a může přijít ještě nějaká dotace, zpřesňují se makroekonomické ukazatele. Státní rozpočet byl také schválen na konci listopadu a už v něm jsou plánovány první úpravy. Naše výhoda je, že při schvalování rozpočtu v březnu budeme mít přesnější čísla, lépe nastavíme možnosti rozpočtu a v průběhu roku nebudeme muset např. škrtat. Je to zde již dlouho zavedená a osvědčená praxe a výdaje nijak nebrzdí.

Hledání úspor v rozpočtu

Blansko hospodaří s vyrovnaným rozpočtem. V roce 2011 a v roce 2012 se objevily mimořádné výdaje, což omezí další plánované investice nebo opravy. Koupili jsme hotel Dukla, město si vzalo na jeho pořízení úvěr a ten začne splácet. Druhou nečekanou investicí je koupě areálu technických služeb na Starém Blansku. Město obdrželo nabídku na jeho odkoupení, ale i když s touto investicí nepočítalo, myslím, že je to dobrá koupě a také rada schválila odkup tohoto areálu. Vše ale musí ještě projít zastupitelstvem, které se sejde 6. března 2012.

Práce na rozpočtu města nyní finišují. Schválen by měl být právě na březnovém zasedání zastupitelstva. V oblasti běžných výdajů je již připraven a je tvrdě sešněrován, tak aby město opět sestavilo vyrovnaný rozpočet. Plánované celkové daňové příjmy jsou cca o 2 % nižší než v roce 2011, což nás jen v běžných výdajích nutí uspořit více jak 40 milionů Kč. Šetří se výrazně na provozu města i v úřadu. Změnou sociálního zákona přechází sedm pracovníků na úřad práce, ale snižujeme stav o další tři pracovníky, šetříme tedy celkem deset funkčních míst.

I přes úspory se počítá s investicemi

I přes všechno výše uvedené, investice budou. Zejména takové, která jsou spojené s případnými dotacemi, které se budeme snažit získat a maximálně využít, nebo již probíhající či pevně naplánované investice.

Namátkou jmenuji ty nejvýznamnější – měla by probíhat další etapa regenerace sídliště Sever. Dále je připraven k realizaci průtah Lažánkami, což bude velká investiční akce ze strany Správy a údržby silnic JmK a my se tam budeme podílet na úpravách a budování místních chodníků. Stále probíhá diskuze ohledně podání žádosti o dotaci na zateplení ZŠ Salmovy, která jediná ještě nebyla v tomto ohledu upravována a potřebovala by to nejvíc.

Probíhá pasportizace a projekt veřejného osvětlení. Chtěli bychom udělat rekonstrukci veřejného osvětlení tak, že by to město nezatížilo žádnými náklady. Budeme se snažit získat na projekt dotaci a její dokrytí plánujeme platit z úspor po provedené regeneraci. Určitě také proběhne II. etapa rekonstrukce Zámku Blansko, kde je developer již vysoutěžen a 85 % ceny je hrazeno z dotace.

Připravujeme také investice menšího rozsahu – např. odvlhčení zimního stadionu nebo úpravu kabin ASK. Chceme rovněž pokračovat v budování dětských hřišť na Zborovcích za Avaxem. Co se týká cyklostezek, počítáme jen s těmi, kde obdržíme dotace, což je trasa na Ráječko.

V plánu máme taky vypsat soutěž na architektonické řešení hotelu Dukla a přilehlých ploch v centru města. Je dlouhodobě neudržitelné, aby někdo provozoval hotel Dukla v tomto stavu. Nedávno schválený územní plán nově stanovil plochu podél řeky, na níž jsou nyní skleníky, jako občanskou vybavenost. Chceme to řešit, dát současnému uživateli výpověď, abychom areál do budoucna mohli nabídnout a výhodně ho prodat.

Velké investice musí počkat

Jsou ale i investice, na které zřejmě nedojde. Chtěli jsme pokračovat v rekonstrukci ulice Masarykovy, ale na tu peníze nebudou, pokud se v průběhu roku zásadním způsobem nezlepší příjmy. Další takovou akcí, která určitě z letošního plánu vypadne, je most na sportovní ostrov, jenž je ve špatném stavu. Na jeho opravu je potřeba částka nejméně 8 milionů korun. Možná bude muset rok počkat i další etapa úprav smuteční síně nebo palubovky ve sportovní hale na ulici Údolní.

Služeb se úspory nedotknou

Zajištění služeb se úspory nedotknou. Např. v dopravní obslužnosti se nemění žádný spoj, naopak sezonní linka Krasobus bude zařazena díky dotaci do linek IDS. Stejně zůstává i svoz odpadků, úpravy zeleně apod. Plánujeme nakupovat elektřinu na burze pro všechny městské budovy. Zde věříme, že vysoutěžíme lepší cenu, než nyní za elektřinu platíme. Kde se naopak šetřit bude, to je údržba, ve které se loni z mimořádných příjmů udělalo opravdu hodně – ať už jsou to výměny oken ve školách, nebo opravy střech. Právě výměny oken ve školách by měly při rostoucích cenách energií přinést nějaké úspory.

Sport a kultura stejně jako loni

Příspěvky na sport z městského rozpočtu zůstávají na stejné úrovni. Město přispívá na sportoviště o zhruba 2,5 milionu korun více. Určitě se uskuteční plánované velké akce, jakými jsou Půlmaraton Moravským krasem, Historický jarmark nebo Vítání sv. Martina.

I když rok 2012 bude náročný, investice se určitě nezastaví. Nebude se jednat o akce za 50 a více milionů, ale uskutečníme více menších akcí kolem jednoho dvou milionů Kč.

Volně zpracoval