In memoriam Jarmily Staňkové-Roučkové

2. února 2012, ostatní, přečteno: 2894×

V tisku ze dne 13. ledna bylo uveřejněno oznámení o úmrtí paní Jarmily Staňkové. Její život se naplnil na začátku nového roku 2012, a to ve věku 89 let. K poslednímu rozloučení se zesnulou došlo 15. ledna 2012 v kostele Saleziánů Dona Bosca v Brně-Žabovřeskách.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jarmila Staňková-Roučková byla poslední ze tří dětí Ing. Ericha Roučky a Zdeňky Roučkové. Narodila se v Blansku a zde také přebírala poctu prokázanou jejímu otci – Udělení čestného občanství města Blanska v roce 1994.

Dalšího uznání se významnému průmyslníku dostalo rovněž v knize Erich Roučka ŽIVOT A DÍLO „MORAVSKÉHO EDISONA“ technika, vynálezce, průkopníka životosprávy a filantropa, do níž přispěla svými vzpomínkami.

Kniha dosáhla zvláštního ocenění v VI. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis 2007, vyhlášené v Panteonu Národního muzea v Praze, kam byla Roučkova dcera jako čestný host rovněž pozvána.

Připomeňme si, že Ing. Erich Roučka byl zakladatelem Metry Blansko. Loni podnik dosáhl 30.10.2011 stoletého výročí od založení. Dalším podnikem
byla firma Roučka-Slatina. Uvedené továrny poskytovaly v uplynulém
období práci čtyřem generacím zaměstnanců, kteří znamenitou prací přispěli
k rozvoji průmyslu nejen u nás, ale také v zahraničí.

Miroslav Starycha