Insolvence a oddlužení II.

23. února 2012, ostatní, přečteno: 3483×

V minulém pojednání jsme se zabývali obecně problematikou zadlužení a v závěru se dostali až k finální možnosti řešení dluhů dané insolvenčním zákonem, tedy k jednomu ze způsobů řešení úpadku, a to k institutu oddlužení, aneb jak bývá někdy nazýván k osobnímu bankrotu. Než se budeme zabývat pojmem oddlužení, je důležité vysvětlit, co je to úpadek, jak a kdy poznáme, že se v něm nacházíme.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 V úpadku se nachází ten, kdo má více věřitelů (nejméně dva) a není schopen objektivně plnit své platné pohledávky po dobu delší než 30 dnů, a je tedy v platební neschopnosti. V platební neschopnosti se může ocitnout kterýkoliv dlužník, ovšem institut oddlužení je určen pouze pro ty dlužníky, kteří nemají závazky z podnikatelské činnosti. Z valné většiny se jedná o fyzické osoby a o dluhy z běžné činnosti – spotřebitelské dluhy zejména z provozu domácností.

Oddlužení neboli osobní bankrot je způsob řešení úpadku, kdy se dlužníkovy dluhy sjednotí, zajištění věřitelé se uspokojí zcela, nezajištění do jimi schválené výše a zbytek dluhů může být posléze dlužníkovi odpuštěn. To vše za účasti soudu a pod jeho dohledem.

Aby soud začal vůbec oddlužení konkrétní osoby řešit, je třeba podat návrh na povolení oddlužení. Ten může podat vždy jen dlužník a nikdo jiný. V případě, že by věřitel byl rychlejší a na dlužníka podal insolvenční návrh dříve, pak má dlužník možnost do 30-ti dnů podat návrhu na povolení oddlužení. O této možnosti insolvenční soud vždy dlužníka poučí.

Návrh na povolení oddlužení lze podat pouze na předepsaném formuláři, který zveřejňuje Ministerstvo spravedlnosti. Návrh musí obsahovat zákonem předepsané náležitosti a současně i přílohy, jako např. minulé a očekávané příjmy, seznamy majetku apod.

Insolvenční návrh se podává k insolvenčnímu soudu, který poté prověří, zda je podán správně, zda obsahuje vše, co obsahovat má a v případě, že shledá, že tomu tak je, tak soud rozhodne o povolení oddlužení. Podání návrhu na soud má pro dlužníka velmi specifický význam, protože s podáním návrhu jsou spojeny důležité účinky, a to že od této chvíle již nelze provádět exekuce, tudíž dlužníkovi odpadne často stresující starost o majetek a i o sebe samého (exekuce mohou být nařízeny, ale provádět je nelze).

Zároveň platí, že okud mají věřitelé pohledávky, které lze v insolvenčním řízení přihlásit, již pro ně nelze podávat žaloby a současně je omezen i vznik zajišťovacích institutů, jako např. zástavních práv.

Podání insolvenčního návrhu a tedy zahájení insolvenčního řízení je první krok v soudně řízeném procesu, na jehož konci v ideálním případě za splnění zákonem daných podmínek dojde k úplnému oproštění od všech dluhů do budoucna. O další fázi, o krocích, které následují, o podmínkách a o dalších povinnostech, které je třeba splnit, bude pojednávat příští kapitola.

JUDr. Olga Staňková

olga.stankova@seznam.cz