Likvidace odpadních vod pomocí domovních čistíren

10. února 2012, zprávy z MěÚ, přečteno: 2595×

Investoři novostaveb rodinných domů popřípadě i při rekonstrukcích stávajících domů musí řešit mimo jiné i způsob likvidace odpadních vod vznikajících užíváním těchto objektů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V případě, že se rozhodnou likvidovat odpadní vody z novostavby nebo rekonstrukce rodinného domu pomocí malé domovní čistírny odpadních vod (dále jen ČOV), která je ve smyslu vodního zákona vodním dílem, musí požádat o povolení její stavby. Dále jsou povinni požádat příslušný vodoprávní úřad i o povolení k nakládání s vodami, které spočívá ve vypouštění vyčištěných odpadních vod ze zmíněné ČOV do recipientu (kanalizace, povrchové anebo podzemní vody).

Z ročních přehledů výkonu státní správy odboru životního prostředí Městského úřadu Blansko, který je vodoprávním úřadem pro správní obvod obce s rozšířenou působností Blansko (dále jen ORP Blansko) je patrné, že o uvedený způsob likvidace odpadních vod se zajímá stále poměrně značný počet stavebníků. V období let 2007 až 2011 bylo na území ORP Blansko zkolaudováno a uvedeno do užívání celkem 179 ČOV, což představuje v průměru téměř 36 zprovozněných ČOV za rok.