Statistické ohlédnutí za rokem 2011: na rozdíl od svateb úředních adres přibývá

22. února 2012, ostatní, přečteno: 3466×

Leden byl na odboru vnitřních věcí Městského úřadu Blansko opět ve znamení sestavování statistik. Nová čísla nepřinesla žádné překvapení, jen potvrdila nastolené trendy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zklamáním byl snad jen další pokles počtu uzavřených sňatků, který v roce 2010 zaznamenal optimistický vzestup směrem k magické stovce. Blanenští se do chomoutu zkrátka nehrnou, to je fakt, který loňské číslo jednoznačně prokázalo.

Počet obyvatel v Blansku nadále mírně klesá, což je trend, na kterém se podílí zejména migrace obyvatelstva. „V letošním roce poprvé klesl počet obyvatel těsně pod 21 000 obyvatel,“ konstatoval místostarosta Jiří Crha. Dle jeho názoru se na migraci podílí více vlivů, je si však vědom skutečnosti, že svou roli zde hraje i touha občanů po lepším bydlení. „Na katastrálním území Blanska jsou výrazně vyšší ceny pozemků, stačí dva kilometry a cena je úplně jiná,“ říká Jiří Crha.

Přestože výstavba bytových domů s nástupem krize v roce 2008 zaznamenala značný útlum, zastupitelé města neskládají ruce do klína. „V současné době podnikáme aktivní kroky ohledně výstavby bytů, řešíme jednu konkrétní lokalitu,“ prozradil místostarosta. „Další pokles počtu obyvatel si rozhodně nepřejeme,“ potvrdil jeho slova tajemník MěÚ Josef Kupčík přesto, že díky novele zákona o rozpočtovém určení daní by tato skutečnost pro město nepředstavovala ekonomický problém.

Zajímavým fenoménem posledních let se stala tzv. úřední adresa. Loni počet osob s trvalou adresou náměstí Svobody 3 stoupl na 532. „Každý rok přibude na této adrese cca 80 občanů,“ říká vedoucí odboru vnitřních věcí Radek Gajdošík. „Nejsou to bezdomovci, jak často slyším, ale občané, kteří nemají možnost získat trvalý pobyt jinde. Musí doložit řádné důvody, proběhne správní řízení. Jsou to občané, kterým byl trvalý pobyt zrušen ze zákonných důvodů,“ vysvětlil Gajdošík.

Nárůst občanů na úřední adrese přitom začíná být problém nejen v Blansku. „K situaci dáváme komentáře, právě teď pro krajský úřad vypracováváme přehled úředních adres za celý správní obvod Blansko, ale aktuálně neexistuje jiné řešení. Z našeho pohledu je to evidenční záležitost, nevyplývají z toho žádné hmotné ani jiné povinnosti. Nárůsty jsou ale značné. Například v Brně už má úřední adresu nějakých 25-30 000 občanů,“ uzavřel Radek Gajdošík.