Tepelné hospodářství v roce 2012

19. února 2012, ostatní, přečteno: 3305×

Co přinese rok 2012 odběratelům tepla ze soustavy centrálního zásobování teplem (CZT) v Blansku? Některé změny už nastaly, další budou realizovány v průběhu roku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Rok 2011 byl z pohledu vytápění bytových domů pro odběratele velmi příznivý, neboť díky teplejšímu počasí bylo množství prodaného tepla v soustavě CZT o cca 12 % nižší než v roce 2010. Tzn. že i když se cena tepla zvedla, platby za teplo se snížily o cca 6 mil. Kč. I z vyúčtování v roce 2011 je patrný podobný trend, v drtivé většině mají jednotlivé domy přeplatky plateb.

Rok 2012 přinese zdražení pro neplátce DPH, protože daň z přidané hodnoty pro teplo se zvedla od 1. ledna 2012 na 14 %. Naopak dobrou zprávou je, že by cena plynu mohla během roku klesat.

Společnost Zásobování teplem, s.r.o., která má CZT v Blansku na starost, se snaží zmírnit výše uvedené faktory, které negativně ovlivňují cenu tepla – cena plynu a elektřiny. Jedním ze způsobů, jak tohoto dosáhnout, je kombinovaná výroba elektřiny a tepla. Proto už v loňském roce začala v řídících kotelnách s instalací kogeneračních jednotek (dále jen KGJ), při jejichž provozu dochází právě ke kombinované výrobě elektřiny a tepla (dále jen KVET) a úsporám.

kogenerační jednotka
Kogenerační jednotka v kotelně na Severu. Foto: S. Mrázek

KVET je výrobní proces, při kterém v jednom zařízení (KGJ) při výrobě el. energie pomocí plynových motorů vzniká i tepelná energie, která se využívá v topném systému k vytápění a ohřevu teplé vody, v tomto případě v soustavě CZT. Vyrobená elektřina se prioritně využívá pro vlastní provoz kotelen, což znamená zlevnění tepla (její výrobní náklady jsou cca 2 Kč/kWh).

Příspěvek na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla (KVET) je použit jako příspěvek do ceny tepla, který vyrovnává náklady spojené s investicí (odpisy a úvěr). Díky tomu nedojde investicí ke zvýšení ceny tepla, ale při optimálním provozu KGJ může dojít i k jejímu poklesu. Nenavýšení ceny tepla je také základní požadavek města Blanska, které investici povolilo. Dle plánu po odepsání investice (do konce roku 2018) cena tepla klesne, protože příspěvek KVET bude použit k jejímu dotování, až o 100 Kč/GJ.

Kogenerační jednotky v současné době provozuje Zásobování teplem, s.r.o. v kotelnách v Blansku a Boskovicích. Od ledna tyto jednotky běží v městských lázních. Projekt na zavádění dalších KGJ a akumulačních nádrží za 36 mil. Kč počítá s instalovaným výkonem 1,2 MW v kotelnách na ul. Smetanově, ul. Dvorské, na ul. Pod Javory a na Zborovcích. Uvedení do provozu je plánováno na 1. pol. roku 2012. 

V rámci tradičního semináře s odběrateli tepla, který plánuje společnost Zásobování teplem s.r.o. na únor, proběhne „den otevřených dveří“ v kotelnách, v nichž bude probíhat instalace kogeneračních jednotek a akumulačních nádrží.

Podrobnější informace k novým opatřením najdete na stránkách společnosti Zásobování teplem s.r.o.

Z materiálů společnosti Zásobování teplem s.r.o. zpracoval