Zrušenou zastávku u Metry nahradí do léta nová u střední odborné školy

24. února 2012, zprávy z MěÚ, přečteno: 3410×

Nepříjemná situace v dopravě nastala v uzlu pod sídlištěm Zborovce poté, co soukromý vlastník Metry Blansko dal výpověď společnosti ČAD Blansko. Město ji plánuje vyřešit výstavbou nových zastávek.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„V první fázi, co se týká městských linek, se posunula zastávka k točně u Avaxu. Ale meziměstské linky zabezpečuje společnost Kordis a ta odmítla, aby tyto linky zajížděly mimo hlavní trasy, proto byla zřízena zastávka dole u Metry na opačné straně celého areálu,“ vysvětluje místostarosta Jiří Crha.

Proběhlo už jednání s vlastníky Metry. Ti nechtěli toto území v žádném případě kouskovat, tzn. prodat pouze celý tento prostor, který je několikanásobně větší. Město bylo ochotné odkoupit určitou část pozemku, tak aby tam mohly zajíždět autobusy a byla tam udělaná točna, což podle odhadů činilo jen 1.500 m2. Větší část pozemku je pro město nepoužitelná a jeho cena by se vyšplhala odhadem na 10 i více milionů korun. Proto  začalo hledat pozemky vlastní – místo, kde by bylo možné zřídit zastávku přímo na ulici Pražské nebo v jejím nejbližším okolí.

Nové zastávky by mohly stát v jednom směru u střední odborné školy a v druhém směru u bývalé budovy Svazarmu. „Dnes už máme řešení, na něž je nakreslena studie a je projednáno s dopravní policií. Podle prvních informací by tam neměl být problém. To znamená, že se zahájí územní řízení. Zastávky, které zde vybudujeme, přijdou levněji než odkoupení celého pozemku, budou stát do milionu korun,“ uvedl Crha.

Zastávky budou mít zastřešení a plánuje se, že je nevyužijí nejen meziměstské linky, ale také městská hromadná doprava. V současné době probíhají jednání a rada města schválila změnu v rozpočtu na rok 2012, kterou vyčlenila potřebné finanční prostředky na vybudování těchto zastávek.

„Postavení a uvedení do provozu chvíli potrvá. Hledáme cestu, aby to mohlo být na ohlášku, pokud proběhne stavební řízení, nějakou dobu to potrvá. Předpokládám, že to bude nejdříve v létě,“ odhaduje místostarosta jejich uvedení do provozu.