Rozpočet města Blanska na rok 2012

27. března 2012, ostatní, přečteno: 2597×

Na svém zasedání 6. 3. 2012 schválilo zastupitelstvo rozpočet na rok 2012, a to hlasy všech přítomných zastupitelů. O charakteristikách nového rozpočtu a o plánovaných investicích hovoří starosta města Blanska Lubomír Toufar.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 Pane starosto, jaký tedy je letošní rozpočet?

Rád bych zdůraznil zejména skutečnost, že jde opět o rozpočet vyrovnaný. Do financování byl zapojen přebytek z roku 2011 ve výši více než 40 mil. Kč. I když se zdá toto zapojení vysoké, je to z důvodu žádosti o dotace, kdy město musí garantovat svou schopnost pokrýt spolufinancování. Reálné náklady však budou téměř jistě nižší než predikované – vždy záleží na tom, zda město s žádostí o dotaci uspěje, a také následné čerpání je postupné podle toho, jak práce probíhají.

Jaké jsou největší plánované investiční akce pro tento rok?

Rád bych zmínil především revitalizaci ZŠ Salmova v plánované výši 25 mil. Kč, od níž si slibujeme mimo jiné také energetické úspory.

Dále jsou to akce, které přesahují z minulého roku – 2. etapa rekonstrukce zámku, která obnáší cca 10 mil. Kč. Rozhodně nezapomínáme na opravy komunikací, máme vytypováno několik lokalit, které nutně vyžadují zásah, část akcí – například chodníky na Těchově, kde jsme hledali lepší technické řešení – se do letošího roku přesunula z loňska. Radost budou mít jistě cyklisté – chystáme dokončení cyklostezky, která se z Blanska protáhne jednak směrem na Ráječko, a jednak na druhou stranu, směrem k nádraží. Zde jde o investici ve výši 3,3 mil. Kč.

Se 2,5 mil. Kč se počítá na dětské hřiště – v návrhu je vybudování nového hřiště na sídlišti Zborovce, kde je po tomto typu zařízení poptávka. Podpořili jsme zřízení podnikové školky v nemocnici ve výši 1 mil. Kč s tím, že zbytek nemocnice dofinancuje ze svých zdrojů. Tento investiční záměr mě obzvlášť těší, neboť alespoň částečně pomůže vyřešit případný převis poptávky na umístění dětí v mateřských školách. Přestavbou projde klub důchodců, na kterou jsme získali dotaci z rozpočtu kraje ve výši 2 mil. Kč.

13,7 mil. půjde na revitalizaci bytových domů – jde o podíl, který město coby člen společenství vlastníků skládá za byty ve svém vlastnictví. Zvyšování kvality bydlení se týká i investice do 2. etapy regenerace sídliště Sever ve výši 6,5 mil. Kč – část je kryta z dotace, v tomto případě z Ministerstva pro místní rozvoj.

Další kapitolou jsou prostředky na údržbu veřejného prostoru. Svým způsobem zde spadá i záměr vykoupit pozemky pro park Technických služeb, který si město doposud pronajímalo. A nesmíme zapomenout na 3,3 mil. Kč věnovaných na údržbu parků – i zde jsme požádali o dotaci na Státním fondu životního prostředí.

A co sport – plánuje město nějaké investice do sportovišť, či jiné zájmové činnosti?

Plánujeme odvětrání zimního stadionu ve výši 1,5 mil, vylepšení se dočká i areál ASK. Město loni převzalo sportoviště do svého majetku s tím, že garantuje jejich provoz, což jen letos dělá přes 3 mil. Kč. Na rozdíl od jiných měst, která reagovala na nepříznivý vývoj ekonomiky, jsme letos nijak nekrátili příspěvky zájmovým klubům, a to nejen sportovním.

Je ve vztahu k rozpočtu něco, co vás v letošním roce potěšilo?

Je to určitě dotace na činnost Muzea Blansko ve výši 900 000 Kč. Věřím, že kraj zohlednil neustálé zvyšování úrovně a kvality expozic i zlepšující se stav samotného blanenského zámku, kde má muzeum své sídlo.