Stabat Mater v podání sboru Rastislav zazní v Brně

20. března 2012, kultura, přečteno: 2718×

V neděli 25. března v 17:00 hod. proběhne v Katedrále sv. Pavla a Petra v Brně na Petrově duchovní koncert sboru Rastislav Blansko. Na programu bude světoznámé dílo Antonína Dvořáka – Stabat Mater.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vznik kantáty „Stabat mater“ spadá do let 1876 – 1877, tedy do doby, kdy v důsledku postupné ztráty svých tří dětí Dvořák prožíval nejtragičtější období svého života.

Původní základ skladby nese opusové číslo 28, ale zmíněné události přetvořily skladatelův přístup natolik, že skladbu zcela změnil, jeho bolest líčí utrpení matky Kristovy, stojící pod křížem, na němž umírá její syn – latinské spojení „Stabat mater dolorosa“ znamená (volně přeloženo) „/pod křížem/ stojící matka bolestná“.

Dvořák rozložil text do deseti částí ve dvou základních oddílech, v nichž k instrumentálnímu základu střídavě a v různých kombinacích použil sólový pěvecký kvartet a smíšený sbor, což je typickým rysem Dvořákovy práce s hlasy.

Stabat Mater, op. 58 Antonína Dvořáka s podtitulem „Oratorium pro sóla, sbor a orchestr“ je poměrně rozsáhlé vokálně-instrumentální dílo (trvá přes devadesát minut) na text starého církevního hymnu Stabat Mater, které spolu s skladbami tohoto typu právem náleží k vrcholům oratorní tvorby hudební historie.

Účinkují:
Soprán: Daniela Straková-Šedrlová
Alt: Markéta Štefaniková
Tenor: Petr Levíček
Bas: Richard Novák
Orchestr: Czech Virtuosi
Smíšený pěvecký sbor RASTISLAV Blansko
Členové sboru BFS-BB
Diriguje: Jaroslav Martinásek