Family Point – místo pro rodinu

7. dubna 2012, zprávy z MěÚ, přečteno: 3198×

Family Point jsou vybavená bezbariérová místa ve veřejných budovách nebo v městských úřadech, v nichž mohou rodiče pečovat o děti a získat informace o rodinné politice a z dalších oblastí. Jedno takové je i v budově MěÚ Blansko na náměstí Republiky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Projekt Family Point vytváří síť míst přátelských rodině, kde mohou rodiče pečovat o malé děti a získat informace pro podporu rodiny. Jde o bezbariérová místa, která jsou vybavena přebalovacím pultem, křeslem pro kojení, mikrovlnnou troubou a některá také veřejným internetem.

Pro děti jsou ve Family Pointech připraveny hračky, pastelky a knihy. Ve Family Pointech se scházejí nabídky místních organizací, které poskytují služby na podporu rodin. Jedná se o veřejnou, nízkoprahovou službu bez nutnosti se předem přihlašovat.

Již druhým rokem je v provozu 18 Family Pointů v obcích Jižní Moravy a 28 v Brně. Jsou umístěné především na úřadech městských částí, v městských knihovnách, rodinných centrech a volnočasových organizacích.

V Jihomoravském kraji projekt Family Point provozuje brněnské Centrum pro rodinu a sociální péči ve spolupráci s Krajským úřadem JMK. Součástí projektu jsou webové stránky www.jmk.familypoint.cz a elektronický newsletter Zprávy z Family Pointu pro JMK, který jednou za dva týdny informuje o aktuálním dění pro rodiny.

Na webových stránkách www.jmk.familypoint.cz najdete odkazy na organizace v Jihomoravském kraji, které nabízejí služby rodinám, aktuální informace o probíhajících akcích, zajímavé články z oblasti rodinné politiky, kulturní tipy aj. Nabízí jednotlivcům i organizacím možnost podílet se na podobě těchto webových stránek a to prostřednictvím zasílání tipů a nabídek pro rodiny na adresu info@familypoint.cz.

Rádi zveřejní informace o vámi připravovaných akcích, oznámení a pozvánky. Na stejné e-mailové adrese je možné požádat o zasílání elektronického newsletteru a zároveň do něj přispívat. Nabídka Family Pointu se neomezuje pouze na rodiny s malými dětmi, ale také na rodiny s dětmi dospívajícími nebo odrostlými, teenagery, snoubence, bezdětné páry, lidi zralého věku a seniory.

Projektu Family Point byla v květnu 2011 ve Vídni udělena prestižní mezinárodní cena SozialMarie 2011 za inovativní přínos v sociální a rodinné oblasti.

Město Blansko zřídilo koutek již v roce 2010 v budově na náměstí Republiky 1, nachází se v přízemí vlevo na konci chodby.

Mgr. Jana Fadrná
vedoucí OSPO MěÚ Blansko