V blízkosti centra vyroste nová budova, poskytne prostory pro kanceláře i mléčný bar

23. dubna 2012, ostatní, přečteno: 3616×

Hladová zeď – tak přezdívali blanenští po léta křivolaké kamenné zídce, kterou míjeli cestou k vlakové zastávce. Zeď s vitrínami, v minulosti sloužícími k propagaci činnosti podnikových klubů, rok za rokem chátrala až do stavu naprosté bezútěšnosti. Šedivý objekt z lámaného vápence se však pomalu stává minulostí – lžíce bagru ji nakousla už začátkem dubna a zídka začala mizet, aby uvolnila místo nové stavbě.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Rádi bychom celý ten prostor změkčili, proto jsme zvolili budovu bez ostrých rohů, se zajímavou strukturou fasády,“ vysvětluje Ing. Zdeněk Rizner, jehož firma zaměřená na inženýrskou činnost a projektování staveb je jak realizátorem, tak i budoucím uživatelem kancelářské části objektu. Ta by se měla nacházet v patře zastíněném žaluziemi, přízemí by pak mělo sloužit jako kavárna či mléčný bar, kde by mohli posedět cestující, co čekají na vlak, ale třeba i maminky, které do nedalekého parku vyrazily s kočárkem.

Budova sama je dílem blanenského rodáka Ing. arch. Pavla Holouše, který se již podílel na řadě realizací přímo v Blansku, nezapomnělo se ani na sadové úpravy, jež navrhla Ing. Dana Münsterová, absolventka zahradnické fakulty v Lednici. „Je místní, vyzná se, jistě odhadne, co na místě dobře poroste,“ komentoval její návrh sestávající z trvalek, keřů a stromokeřů Ing. Rizner.

A proč zvolil právě toto místo? „Pocházím z Blanska a rád bych v Blansku zůstal,“ říká projektant, který měl vytypováno několik lokalit, ale nakonec zvolil tuto právě s ohledem na vlastní zkušenost. „Často jezdím do Brna a když člověk čeká na vlak v mínus pěti, uvědomí si, že tam nějaký příjemný prostor k posezení chybí,“ říká.

Stavba by měla být uvedena do provozu v prosinci 2012. Shodou náhod tak realizace časově zapadá do aktivit zaměřených na oživení nábřeží Svitavy, jež iniciovalo město Blansko ve spolupráci s Galerií města Blanska a Ekologickým sdružením Veronica.