Vodicí psi pro nevidomé soutěžili v Blansku

26. dubna 2012, ostatní, přečteno: 6287×

Osmnáct vodicích psů se postavilo na start soutěže připravené jim na míru. Z náměstí Svobody měli již podeváté za úkol provést svého pána bezpečně středem města Blanska.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

vodicí pes

Kdo by zde čekal jen retrívry, asi by se divil. I když jsou mezi vodicími psy pro svou klidnou a pro tento výcvik vhodnou povahu zastoupeni nejvíce. Vodicím psem se může stát i pes jiné rasy, např. německý ovčák. Vybíráni jsou pro tuto činnost už mezi štěňaty.

vodicí pes

Vycvičit dobrého vodicího psa trvá nejméně 1,5 roku. Z toho je zřejmé, že tahle „zvláštní pomůcka“, jak psa zákon nazývá, stojí nemalé peníze. Nevidomému ale dokáže ohromě pomoci. Vodicí psi jako průvodci a společníci je doprovázejí na všechna místa, kam člověk obvykle chodí – do školy, do práce, k lékaři, za přáteli či jinam. Čtyřnozí průvodci vedou své pány bezpečně a s jistotou.

To ostatně prokazují v této soutěži, kde musí pána několikrát převést přes frekventovanou silnici, správně navést do vchodu do obchodu, vyhnout se překážkám, a to i takovým, které jsou ve směru chůze více jak metr nad zemí, překáží tedy jen pánovi, nikoliv psovi, který jej vede. Toto všechno tito čtyřnozí tvorové zvládají.

vodicí pes

I letos pořadatelé připravili program pro veřejnost. Kdo měl zájem, mohl si vyzkoušet např. chůzí poslepu jen s bílou holí. Dětem ze škol, kterých se akce zúčastňuje pravidelně velké množství, členové blanenské pobočky nevidomých a slabozrakých představují kompenzační pomůcky a vysvětlují jim, jak pes pomáhá člověku při orientaci v prostoru.

vodicí pes