Česká asociace Sport pro všechny oslavila 20 let

7. května 2012, sport, přečteno: 4097×

20. výročí založení České asociace Sport pro všechny oslavili v Blansku 1. května při 25. ročníku soutěže v pohybových skladbách.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V letošním roce oslaví Česká asociace Sportu pro všechny a spolu s ní i blanenské Regionální centrum SPV 20 let svého trvání. ASPV vznikla v roce 1992 v rámci rozštěpení jednotné tělovýchovy, kdy sice zůstalo ČSTV, ale vzniklo spoustu samostatných právních subjektů, mezi nimi i ČASPV. Na území města Blanska se k ČASPV připojily: FIT KLUB, SK EDEN při ZŠ Erbenova, SK Blanzek při SOŠ, TJ Start Blansko a odbor SPV ASK.

„Sport pro všechny zahrnuje nejen soutěže pro děti, ale také pohár Aerobik mladých a soutěže v atletice či volejbalu, abychom pokryli celou členskou základnu od nejmladších po nejstarší seniory. V současné době má asociace asi 800 členů, v regionu je to ke 2 000 členů. V posledních letech nám ale členů ubylo,“ říká úvodem Marie Lvová.

Marie Lvová je také vedoucí organizačního týmu zajišťujícího pořádání soutěže v pódiových skladbách, která se letos konala již 25. rokem a stala se také oslavou 20. výročí založení ASPV. Je to nejznámější a nejvíce navštěvovaná akce Regionální centra Sportu pro všechny v Blansku a pravidelně se jí zúčastňují děti a mládež z blanenského regionu i ze vzdálenějších míst.

Flinstouni
Vystoupení Relax Klubu Rájec s názvem Flinstouni.

„Rozhodně je potřeba zdůraznit toto významné výročí, ale ne schůzováním. Nechali jsme pro letošní ročník zhotovit speciální pohár 20. výročí ČASPV. Je na tříčlenné komisi rozhodčích, jak si s touto speciální cenou poradí. Nedávali jsme jim žádné limity ani hranice. Oni sami rozhodnou, které skladbě tento mimořádný pohár přidělí, ať už za mimořádnou choreografii, kostýmy nebo ztvárnění skladby,“ dodala Lvová.

Pohár 20. výročí založení ČASPV nakonec od poroty získala skladba z kategorie ŽENY s názvem TWO FACES a skupina AE TEAM Jitky Exlové z Bystřice nad Pernštejnem. Vystoupilo společně 25 osob od 7 do 35 let – ohodnocena byla mezigenerační ohleduplnost, vzájemná pomoc a ochota.

„Soutěž v pódiových skladbách přišla s novými tanečními trendy a tady v Blansku měly cvičitelky o ně zájem, takže začaly s dětmi cvičit a bylo by škoda, aby také neukázali, co se naučili, proto jsme uspořádali soutěž, která má dnes už 25 let,“ odhaluje počátky dlouholeté tradice Hana Drdlová, předsedkyně regionálního centra Sport pro všechny Blansko a jedna z porotkyň.

Od roku 1988 se soutěžilo asi osm roků v Blansku. Pak akce na čas přesídlila do Boskovic, aby se později vrátila zpět do Blanska. V začátcích měla do deseti účastníků. Dnes se na ní představuje více jak třicet tanečních týmů a vítězové jezdí reprezentovat asociaci do Prahy.

Děti tanec hodně baví, protože se rády pohybují. A tento způsob jim poskytne všestrannost v pohybu, děvčatům ladnost, pěknou chůzi. Pódiové skladby jsou vhodné i pro děti, které nerady cvičí na nářadí.

Klauni
Klauni z TJ Rytmus Boskovice. Fota: S. Mrázek

„Nemalá pozornost je věnována také kostýmům, které jsou rok od roku nápaditější. Hodně o tom zřejmě vedoucí s dětmi mluví, v čem budou vystupovat. Jednak aby se to hodilo k názvu skladby, ale aby se v tom také děti dobře cítily. I vzhled kostýmů se projeví v celkovém hodnocení,“ upozorňuje Hana Drdlová.

Hodnocení vystoupení je komplexní. Hodnotí se nejenom pohybové provedení skladby, ale i choreografie, nápaditost, jednoduše řečeno celkový dojem – nejen sportovní, ale také estetický. Soutěží se v šesti kategoriích. Mimo soutěž vystupují předškoláci. Dalších pět kategorií je soutěžních – od nejmladšího školního žactva až po dospělé. Dospělých ale bývá oproti jiným kategoriím nejméně, obvykle jeden nebo dva.

Kromě této velké akce pořádá ASPV Blansko další akci zaměřenou především na děti, a to lednovou soutěž Aerobik mladých. Letos se uskutečnil její 16. ročník.

Výsledková listina 25. ročníku Regionální soutěže v pohybových skladbách Blansko 01.05.2012

I. kategorie Nejmladší děti 1. a 2. třída

  1. Relax Klub Rájec, skladba Flinstouni, autorka Navrátilová Jana
  2. Fit Klub Blansko, skladba Kouzelná Skříňka, autorka Kuklínková Iveta, Špačková Kamila
  3. Ae Team Orel Blansko, skladba Klauni, Mgr. Klimešová Ivana

II. kategorie Mladší školní věk 3. až 5. třída

  1. Ae Team Orel Blansko, skladba Kankán, autorky Kolářová,Minářová,Krátká
  2. Sk Relax Klub Rájec, skladba Želvy Ninja, autorka Hrušková Lenka
  3. TJ Rytmus Boskovice, skladba Klauni, autorka Sedláková Jana

III. kategorie Starší školní věk 6. až 9. třída

  1. Fit Klub Blansko, skladba Show musí pokračovat, autorky Baráková, Kuklínková
  2. Ae Team Orel Blansko, skladba Život je kabaret, autorka Kolářová Markéta
  3. Tk Nelly Při ZŠ Černá Hora, skladba Kiss me, autorka Karavasileva Nelly

IV. kategorie Dorost

  1. DDM Blansko, skladba Surprise, autorka Jelínková Anna
  2. DDM Blansko, skladba Černá labuť, autorka Jelínková Anna

V. kategorie Ženy

  1. Aerobic Team Orel Blansko, skladba Modrý sen, autorka Helánová Zuzana
  2. AE Team Jitky Exlové, skladba Two faces, autorky Exlová Jitka a Michaela

Mimo soutěž vystoupily čtyři skupiny předškolních dětí z Blanska, Klepačova a Ráječka. Nejlepší kolektivy budou reprezentovat region Blansko na celostátní přehlídce pohybových skladeb v Brně 3. června 2012.