Nová tradice v kostele sv. Martina

10. května 2012, kultura, přečteno: 3100×

Již několik let patří do kalendáře stovek českých kostelů na přelomu května a června událost, zvaná Noc kostelů. Letos poprvé se nechali oblíbenou akcí inspirovat i zástupci dvou institucí v Blansku – Farnosti sv. Martina a Střední školy gastronomické a v současnosti pracují na společném projektu s mírně pozměněným názvem KOSTELNÍ NOC.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Záměrně totiž letos nabídnou návštěvníkům kostela a hlavně široké blanenské veřejnosti jakousi „generálku“, aby se posléze, po načerpání zkušeností, mohla akce zařadit do oficiální sféry.

I z tohoto důvodu se bude blanenská Kostelní noc odehrávat v předstihu (25. května) a všem, kteří budou chtít v tento večer kostel navštívit, se tak navíc naskytne možnost nenechat si ujít tradiční Noc kostelů v Adamově, která se uskuteční o týden později.

Dalším důvodem pro volbu blanenského termínu je skutečnost, že letos přijdou obyvatelé města o populární Muzejní noc kvůli probíhající rekonstrukci zámku.

Vedení Muzea Blansko s organizátory Kostelní noci spolupracuje, a je proto možné považovat novou akci i jako malou kompenzaci, ostatně – noční kostel nabídne minimálně stejně nečekané zážitky jako noční zámek! Celá akce bude zdarma a zájemci o ní budou dále podrobněji informováni.

kostelní zvony
Součástí prohlídky kostela bude také výstup do jeho věže. Foto: S. Mrázek

A na co se tedy mohou hosté Kostelní noci těšit? Mezi 20:30 a 23:00 h na kostýmované prohlídky s odborným výkladem, výstupy na věž, interaktivní program studentů oboru Cestovní ruch, výstavku o historii kostela anebo netradiční půlhodinku s názvem „Posvítíme si na oltář“, kdy si budou účastníci moci užít opojnou atmosféru ztemnělého chrámového prostoru.

A to vše propojeno hudebními vstupy skupiny Barbaři a také občerstvením, které včetně ochutnávek mešního vína připraví žáci gastronomických oborů.

Ale nezapomnělo se ani na děti: V době od 19:00 do 20:30 h bude program věnován především jim a bude obsahovat malé scénické pásmo, prohlídku s překvapením, soutěžní hry a dílničky, pouštění vlaštovek z kůru a také čtení pohádek na dobrou noc.

Doufáme, že my, ale hlavně vy – návštěvníci, které tímto srdečně zveme – dáme vzniknout nové pěkné tradici v našem městě. Těšíme se na vás a nezapomeňte – uvidíme se v pátek 25. května večer!

Farnost sv. Martina Blansko
Střední škola gastronomická, s.r.o. Blansko