Majáles letos uspořádají studenti gymnázia

11. května 2012, kultura, přečteno: 4817×

Zástupci středních škol se již loni na schůzce dohodli, že by se měl majáles konat jednou za dva roky. Letos proto společný majáles nepřipravovali. Akce se ale chopili studenti gymnázia.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Dle ředitele Gymnázia Blansko RNDr. Pavla Henka je k přerušení akce přivedl postoj samotných studentů, kteří neměli velký zájem se na ní podílet. „Dost studentů ani nepřišlo ten den do školy, raději zůstali doma. A dle ohlasů od nich to vypadalo, že jsou do akce nuceni,“ řekl Henek. Dvouletý cyklus obhajuje i ředitelka Obchodní akademie a střední zdravotnické školy v Blansku Ing. Svatava Dvořáková: „Když z toho vyčleníme prváky a maturanty, tak majáles potká studenty jednou za studium a alespoň jim bude tato akce vzácnější.“

S výše uvedeným tvrzením ale nesouhlasí studentky Tamara Korešová a Magdalena Schulzová z blanenského gymnázia. „Ustavili jsme studentský senát, protože jsme nesouhlasili s tím, že by majáles neměl být. Nás v gymnáziu do toho nikdo nutit nemusí. Děcka se pro to nadchla. Aspoň co můžu mluvit za nás, tak jsme se každý rok na akci aktivně podíleli. Studenti si proto rozhodli, že si majáles uspořádají,“ oponují tomu, že by o majáles neměli studenti zájem. Vysvětlují si to následovně: „Učitelům to tak možná přijde, ale z naší strany to tak nikdy nebylo. Většina studentů se majálesu chce i chtěla účastnit. Spíš šlo možná o to, že jsme každý rok museli zůstat povinně v parku. Letos tam zůstanou jen ti, kteří budou chtít vidět program, poslechnout si kapely apod. Rozhodně ne povinně.“

Akci tedy vzali pevně do rukou studenti gymnázia, kteří v této tradici chtějí pokračovat. Vidí to jako příležitost pro studenty udělat si vše přesně takové, jaké chtějí. Zvolit si program nebo téma, na kterém se shodne většina, s tím, že studenti se do dění i víc zapojí. „Bereme to jako určitou tradici škol a gymnázií v Blansku a nechceme od toho upustit. Dřív se majálesy ani dělat nesměly. Jsem ráda, že se to koná. Nedávno jsem našla v albu fotku babičky na majálesu. Další rok už jim ho zakázali. Teď když máme možnost jej uspořádat, tak bychom jej dělat měli,“ míní Magdalena Schulzová.

Odezva je dle jejich informací zatím hodně dobrá. Za gymnázium se zúčastní všechny vyšší i nižší ročníky kromě maturitních ročníků, které mají poslední zvonění. Termín majálesu je naplánován na 1. června. Posunutý až na začátek června je záměrně: „Akce bývala společná s posledním zvoněním, které tak v podstatě zaniklo, což nechceme, protože to je další velká školní akce, na níž se ukážou maturanti.“

Studenti si řeší i výběr tématu majálesu, které je letos jednotné pro celou školu. „Po škole dřív koloval jeden papír témat, z kterých se opakovaně vybíralo a byla přidělována jednotlivým třídám. Zdálo se nám to bez nápadu, proto jsme navrhli několik témat, o kterých se ve třídách hlasovalo, a téměř jednohlasně se všichni shodli pro pravěk. Každý může ukázat svou kreativitu. Jakou část toho pravěku si kdo vybere, za co půjde, je už na něm. Můžou být kmen z Afriky nebo v kožiších ze severu,“ vysvětluje Tamara Korešová. Majáles doplní také soutěž na téma pravěk. Třídy budou představovat určité klany a budou soutěžit v doprovodné hře nazvané Lov na mamuta.

majáles pravěk
Holky z pravěku při prvním obnoveném majálesu v roce 2005.

Letošní majáles pod taktovkou studentů nebude v takové formě jako vždy – kočár tažený koňmi apod. Sami jej nazývají spíše happeningem než klasickým majálesem s tím, že vše bude víc studentské. Průvod zůstane klasický i trasa stejná jako každým rokem, ale letos je vše nové tím, že pořádání se ujalo jen gymnázium. I zmíněný program je určen jen pro gymnázium. Nicméně další školy jsou přizvané k účasti a to, zda se připojí k akci, je jen na nich. Samy si mohou zvolit téma, nejsou vázáni tématem, které si vybralo gymnázium.

Program v zámeckém parku, kde by měl opět průvod skončit, bude hodně jiný než obvykle. „Dříve nebyl ani tak pro studenty. Spíš to vypadalo, že jej učitelé nějak udělají, protože musí. Přitom by to měla být studentská akce. Tak jsme se rozhodli udělat to tak, aby program zaujal. Pozvali jsme studentské kapely, biketrialistu a tanečníky Ad's Crew. Kapely jsou naši spolužáci, takže si je přijdou poslechnout a rádi se na ně podívat,“ věří holky, že nový program studenty zaujme.

Rád tlumočím pozvání pro veřejnost, aby se přišla podívat na průvod, program do parku i na masky. Termín je 1. června, průvod vyjde před polednem a program v parku poběží až do 14:30 hodin. Vše důležité a přesné časové údaje ale najdete ještě včas na plakátech a obvyklých místech s přehledem akcí v Blansku.