Jiří Crha k městským sportovištím: je třeba investovat do kvality

14. května 2012, ostatní, přečteno: 2573×

Rozhovor s místostarostou Ing. Jiřím Crhou o převodu sportovních zařízení na město a koncepci rozvoje sportu v Blansku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 Město v loňském roce převzalo do svého majetku sportoviště tří největších blanenských sportovních klubů. Proč byl tento krok učiněn?

Záměrem bylo podpořit sport v Blansku tím, že se město postará o sportoviště. O převodu sportovišť se hovořilo už několik let, tento bod se dokonce objevil v programovém prohlášení rady města. Některá velká sportoviště už v majetku města byla – například zimní stadion a městské lázně. Město tedy mělo vypracován funkční model jejich provozování, o sportoviště se staraly Služby Blansko, s.r.o., což je firma stoprocentně vlastněná městem. Pro správu převzatých sportovišť se použila stávající, funkční organizační struktura, jen byla efektivněji využita.

Ze strany města je důležité zejména to, že bude mít jednotnou strategii rozvoje sportu ve městě, sám za sebe si myslím, že bylo správné sportovním klubům odlehčit, zejména pokud jde o investice a provozní náklady. V rozpočtu města se nyní počítá s 2,5 milionu Kč určených na provoz sportovišť. Příjmovou stránku pak tvoří platby za pronájem sportovišť, a to jak ze strany sportovních klubů, blanenských či mimoblanenských, tak i veřejnosti. Ani tyto peníze se neztratí – město je vrací zpátky do sportovních zařízení v podobě investic.

Máte zpětnou vazbu, jak převod sportovišť na město vidí sami sportovci?

Každá nová věc může přinést nepochopení a problémy, je tedy možné, že někteří sportovci zpočátku intenzivněji vnímali placení nájmu, než úspory za energie a údržbu, například vedení ASK však tento krok jednoznačně uvítalo. Myslím si, že až bude péče města coby vlastníka více znát, třeba na nových kabinách či trávníku, pozitivní ohlasy jednoznačně převáží.

Je zjevné, že v otázce sportovišť hrála a hraje klíčovou roli finanční stránka věci. Bude mít město na péči o převzaté sportoviště dostatek prostředků?

Prostředky jsou samozřejmě omezené a také ekonomická situace, která se odráží v daňových příjmech, není jednoduchá, přesto očekávám, že se stav sportovišť bude zlepšovat. Už v loňském roce se provedly některé kroky – v lázních se rekonstruovala vzduchotechnika, což nebyla malá investice, v nejbližších dnech dojde k instalaci odvlhčovací zařízení na zimním stadionu, aby se zabránilo korozi konstrukce. Pro fotbalové hřiště na Údolní byla vyčleněna částka 150 000 Kč na nový trávník, na fotbalovém hřišti ASK se opravují kabiny a venkovní chodníky. Je to otázka dalších jednání a hledání financí, ale rádi bychom provedli zásadní rekonstrukci sportovní haly na Údolní. Nutně potřebuje novou palubovku, už nyní se zpracovává projekt hlediště a zázemí pro sportovce. Já sám bych byl rád, kdyby se halu podařilo opravit do konce volebního období, tedy do dvou let.

Rozsáhlejší úpravy sportovišť se však s největší pravděpodobností neobejdou bez dotací. Máte za to, že pokud jde o dotace, je město v lepší pozici než sportovní kluby?

Takto se to nedá říct. Některé dotační tituly jsou vypsány jen pro neziskové organizace, mohou je tedy získat pouze sportovní kluby. Většinou se jedná o dotace na činnost. Město má rozhodně lepší zázemí a odborný aparát pro zpracování složitějších žádostí zaměřených na investice, u kterých je navíc často nutné spolufinancování, a tedy jisté finanční zázemí. V tomto smyslu má město lepší pozici a já si myslím, že by to takto mohlo dobře fungovat: kluby by se měly starat o finance na činnost a o záležitosti související přímo se sportem, zatímco město Blansko by mělo vytváře pro sport vhodné podmínky. Zařízení by měla sloužit nejen aktivním sportovcům, tedy klubům, ale všem občanům města.

Mluvíte o všech občanech města. Máte za to, že blanenští občané mají o sport zájem?

Já bych přímo řekl, že Blansko považuji za sportovní město. Je tady široká základna oddílů s různým zaměřením. Stačí se podívat na každoroční vyhlášení Sportovce roku: je až neuvěřitelné, kolik máme v juniorských kategoriích mistrů republiky a dokonce i mistrů světa. A nejde jen organizované sportovce – každé jaro je vidět, kolik lidí jezdí na kole, věnuje se turistice. Občané mají zájem sportoviště využívat, i proto bychom byli rádi, aby se co nejvíce otevřela veřejnosti.

Kdybyste si zkusil představit Blansko jako město sportu za 10 let, jak by měl vypadat ideální stav?

Řekl bych, že Blansko má prakticky všechna potřebná sportoviště, budovat další už není potřeba. Je třeba je udržovat, rekonstruovat, investovat do zvyšování kvality.