Blansko řeší problém s lidmi bez přístřeší

7. června 2012, ostatní, přečteno: 2787×

Snad každé větší město má své místo, kam se stahují lidé označování za „živly“. Parčík za nádražím, opuštěnou zahrádkářskou kolonii či garáže na periferii poskytující útočiště lidem bez domova.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 Problém s bezdomovci se nevyhnul ani relativně malému Blansku, pohled na „noclehárnu“ pod železniční nákladní rampou se naskytl každému, kdo přes město projížděl vlakem, a další místa, byť ne tak nápadná jako to vedle trati, se stala trnem v oku místních občanů.

„Jedna skupina bezdomovců bydlí v garáži a lidé si chodí stěžovat. Svým způsobem mají pravdu, garáž není určena pro bydlení lidí,“ říká starosta města Ing. Toufar, ovšem dodává: „I bezdomovci musí někde bydlet a svůj problém řeší, jak jim možnosti dovolí.“

Po neúspěšných pokusech vytlačit bezdomovce z jejich oblíbených lokalit se město rozhodlo pojmout věc komplexně. „Město vlastní dům na Jungmannově ulici, která prozatím používalo pro vystěhování neplatičů, rozhodli jsem se proto udělat pokus,“ říká starosta. Stávající objekt obsadí správcem, který v něm bude přímo bydlet, a nabídne jej k pronájmu blanenským občanům bez přístřeší. Jednotlivé odbory městského úřadu jsou připraveny napomoci novým obyvatelům tak, aby byli schopni své závazky vůči městu  hradit.

„I v garážích platili a jak jsem s nimi mluvil, ne zrovna málo,“ říká starosta, který předpokládá, že veškeré vybrané peníze půjdou na postupnou obnovu „vybydleného“ objektu a doufá přitom v aktivitu samotných nájemníků. „Proč jim nezakoupit kbelík barvy, aby si mohli sami vymalovat?“ uvažuje. Sám však nemá přehnané očekávání ani iluze: „Nemyslím si, že ze začátku bude všechno v pořádku. Je však třeba hledat řešení a já si myslím, že s lidmi se má jednat,“

Úspěšnost nového přístupu a jeho přínos pro pořádek ve městě se ukáže až po několika měsících, kdy město nashromáždí dostatek informací pro vyhodnocení.