Den s policií – v Blansku letos již pošesté

29. června 2012, ostatní, přečteno: 3525×

20. 6. 2012 se na hřišti ASK odehrál již šestý blanenský Den s policií, i tentokrát pořádaný krajským velitelstvím Policie ČR u příležitosti výročí založení Policie České republiky 21. 6. 1991.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 „Máme pozváno přibližně 2000 dětí ze základních škol i z mateřských školek. Už proběhla ukázka výcviku policejních psů, činnosti záchranné zdravotnické služby Jihomoravského kraje i hasičského sboru, a nyní nám přistává vrtulník...“, vypočítává por. Mgr. Alice Navrátilová z preventivně informační skupina Blansko-Vyškov, její slova ale vzápětí zaniknou v rachotu přistávajícího stroje a hlasitém komentáři moderátora, který varuje příliš odvážné zvědavce, aby se nepřibližovali víc, než je bezpečné. Malým divákům se vrtulník viditelně líbí, značnou pozornost budily ostatně už modely, které nad hřištěm kroužily o něco dřív.

Atmosféra na místě připomíná spíše podařenou oslavu Dne dětí než cokoliv spojeného se zločinem, nehodou či požárem. Holky i kluci zkoušejí nasednout na policejní motorku, po sklopeném výsuvném žebříku hasičů právě šplhá celá třída mateřinky a siréna přistavené sanitky houká jako o život – možnost sáhnout si na „hlučné“ tlačítko děti zjevně láká. Není to přitom všechno. Už jsou připraveny další ukázky, tentokrát z práce jízdní a pořádkové policie, program je našlapaný a během celého dopoledne je stále na co se dívat. Děti, s prsty černými od barvy na snímání otisků a oblepené reflexními nálepkami vyhranými v soutěžích, vypadají navýsost spokojeně.

A jak akci vnímají samotní „účinkující“, policisté, záchranáři a hasiči? „Pokud mohu mluvit za kolegy, určitě to berou jako příjemnou změnu,“ říká poručík Alice Navrátilová, a já vzápětí pochopím, jak to myslí. Vždyť členové integrovaného záchranného systému jsou právě ti, kteří se při své práci setkávají s lidmi zraněnými, poškozenými či v nouzi. Stresu a napětí musí čelit každý den. I pro ně, stejně jako pro školáky, je tak Den s policí vítanou předzvěstí odpočinku a prázdnin.