Energetické centrum Sportovního ostrova

4. června 2012, ostatní, přečteno: 3204×

V kotelně krytých lázní bylo vybudováno zařízení, které vyrábí teplo a elektrickou energii pro téměř všechny objekty v areálu Sportovního ostrova Ludvíka Daňka.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jedná se o kogenerační jednotky, tedy zařízení, které vyrábí elektrickou energii a jako zbytkový produkt produkuje teplo. „Díky tomu, že na sportovním ostrově jsou zařízení, která jsou schopna odebírat teplo i v letních měsících (aquapark, lázně, zimní stadion), je tento způsob výroby efektivní a má ekonomický smysl,“ představuje nový systém Radek Snopek, ředitel společnosti Služby Blansko s.r.o. a dodává: „I když máme zdánlivě dost tepla, rozhodně neuděláme z aquaparku termální lázně. Teplo musíme nakupovat a nezaplatili bychom to. Teplo budeme využívat, ale návštěvníci aquaparku nějakou výraznou změnu nepocítí.“

kogenerační jednotka

S výstavbou centra se začalo na podzim loňského roku a náklady představují asi 18 milionů korun. Jedná se o investiční náklad, který nezatíží město Blansko ani Služby Blansko s.r.o. jako provozovatele, protože celou investici pokryje dodavatel – společnost Zásobování teplem s.r.o. Ta zajistila vybudování kogeneračních jednotek a k nim potřebné infrastruktury na své náklady a následně bude prodávat teplo a elektřinu provozovateli, tzn. společnosti Služby Blansko s.r.o. Smluvně je zajištěno, že náklady na nákup energií nepřevýší částky, které by provozovatel musel vydat, kdyby nakupoval energie od distributorů.

zásobníky

Výhodou celého konceptu je, že město nemusí rekonstruovat staré kotelny v budovách na sportovním ostrově, ale došlo jen k vybudování předávacích stanic. Např. kotelna v hale ASK byla již ve velmi špatném stavu a v lázních byly parní kotelny, kde docházelo k obrovským ztrátám.

„Teplo z lázní už do jednotlivých budov proudí, elektřinu z kogeneračních jednotek začneme dodávat od 1.června. Celá stavba bude dokončena do 30.06.2012. Vznikne tak lokální distribuční soustava tepla a el. energie, jež bude napojena na centrální dispečink Zásobování teplem s.r.o , čímž bude její provoz  monitorován on-line. Služby s.r.o, potažmo město, ušetří provozní náklady na drahé energie a po splacení investice (za 10 let) získá majetek, který bude také  generovat zisky díky státnímu příspěvku na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla,“ uvedl ředitel společnosti Zásobování teplem s. r. o. Svatopluk Nezval.

staré kotle ASK

Ani po této investici a při vlastnictví malé vodní elektrárny v Salmově mlýně ale nebude Sportovní ostrov energeticky samostatný. V obdobích mimo provoz kogeneračních jednotek je nutné odebírat energie od distributorů.