Fenomén princezna

5. června 2012, cestovní ruch, přečteno: 3336×

Princezna. Snad každá holčička v životě projde obdobím, kdy je fascinována princeznovstvím se všemi příslušnými atributy – mládí, krása, vznešenost, dlouhé šaty, dlouhé vlasy, korunka.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Princezna je - bez ohledu na skutečné historické osobnosti – archetypální postava, která poutá lidskou pozornost znova a znova napříč staletími. Vstupuje do bájí a do snů. Je ztělesněním něčeho vyššího a přitom ryze ženského.

Fenomén princezna, právě takovýto název nese výstava prací žáků ZUŠ v předsálí blanenského kina, která byla zahájena v pátek 1. 6. 2012.

Děti zpracovaly postavu princezny – či jejího tradičního ochránce, rytíře v lesklé zbroji – nejrůznějšími způsoby od keramických sošek, přes trojrozměrné objekty až po velké portréty malované temperou.

"Myslím, že jsme téma vyčerpali dokonale, nějakou dobu teď necháme princezny být," prohlásila na vernisáži Eva Juračková, učitelka ZUŠ. Její slova potvrzuje i fakt, že se žákovských prací sešlo nejméně na dvě výstavy a například na linoryty tak na vystavení stále čekají.