Jablko(ň) Fleretem Neřež aneb Muzika pro Karolínku posedmnácté

19. června 2012, kultura, přečteno: 2760×

Rozhovor s hlavní organizátorkou festivalu Martinou Nejezchlebovou.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 Muzika pro Karolínku už něco pamatuje. Který ročník se letos koná?

Sama jsem se lekla, když jsem zjistila, že já osobně letos chystám už 9. ročník Muziky pro Karolínku. Samotný festival se koná už sedmnáct let, zpočátku probíhal pod názvem Blanenské folkové léto. Ale protože takových „lét“ bylo po celé republice hodně, potřebovali jsme něco nezaměnitelného. Tak vznikl název Muzika pro Karolínku.

 Kdo je to vlastně ta Karolínka a proč se jí má hrát?

Blanenský zámek má svou pověst o strašidle jménem Karolínka. Podle všeho má jít o ducha Karoliny Meineke, která na zámku žila. A proč se jí má hrát? Asi aby měla radost a byla spokojená.

 Je letošní ročník něčím zvláštní?

Rozhodně ano, a to hned ve dvou věcech: máme nachystán výjimečně kvalitní program, který jsme však museli kvůli probíhající rekonstrukcí zámeckého nádvoří přesunout do prostor Ulity, popřípadě do sálu blanenského kina.

To první nás samozřejmě těší, to druhé mě osobně mrzí. Prostor na zámku je výjimečný, druhý takový v Blansku není. Museli jsme kvůli tomu změnit i dramaturgii festivalu – třeba vokální soubor by se v Ulitě ztratil.

Na druhou stranu se nám podařilo získat takové kapely, jako je Jablkoň, Fleret a Neřež.

 Na co byste tedy rádi návštěvníky pozvali?

Rozhodně na Neřež, což je skupina, která se dostala do podvědomí veřejnosti v době, kdy spolupracovala se Zuzanou Navarovou. Hraje autorské písničky Zuzany Navarové – úžasné texty, které jsou nádherné samy o sobě – a Zdeňka Vřešťála. Neřež, alespoň pokud vím, v Blansku nikdy nevystupovala. Výjimečně kvalitní je však celý program. Vždy se jej snažíme sestavit tak, aby tam byla zvučná jména, která přitáhnou posluchače, a soubory neznámé, které chceme tímto způsobem přestavit veřejnosti. Letos to bude třeba alternativní divadlo z Velkých Opatovic, nebo adamovská kapela Matez-Durmaj, která hraje folkrock.

 Jaké obecenstvo vlastně na Muziku pro Karolínku chodí? Jezdí se zdaleka?

Většinou jsou to místní a posluchači z regionu, i když je pravda, že každý rok k nám zabloudí i pár cizinců, kteří jsou na dovolené v Krasu. Je to dané i charakterem festivalu – spíše než klasický hudební festival, kam se chodí hlavně za atmosférou a program je našlapaný do několika málo dnů, jde o sérii koncertů rozložených do celého léta. Posluchači chodí spíš „na někoho“ než „na festival“. Už v minulých letech se nám proto osvědčily webové stránky s medailony vystupujících kapel a hudebními ukázkami. Stránky jsou samozřejmě v provozu i letos na adrese www.karolinka.ulitablansko.cz. Srdečně zveme – festival zahajuje už koncem června.

◦Stydlivá kurva (divadlo) – 27. 6.

◦Krajíček & Šmahelová (jazz, latina) – 4. 7.

◦Jablkoň (folk) – 11. 7.

◦Bujabéza (folk)– 18. 7.

◦Madalén (folk)– 25. 7.

◦Fleret (folk) – 1. 8.

◦Matez-Durmaj (folkrock) – 8. 8.

◦Japka (folkrock) – 15. 8.

◦Neřež (folk) – 22. 8.

◦Sekvoj (trampská) – 29. 8.