Nemocnice Blansko „bojovala“ za zdravá prsa

15. června 2012, ostatní, přečteno: 4781×

Díky lidské solidaritě se každoročně koná růžový Avon Pochod, kterého se účastní miliony lidí ve více než 50 zemích světa na důkaz podpory ženám s rakovinou prsu. Letos se uskuteční 12. ročník v sobotu 9.6.2012 opět v Praze. Nemocnice Blansko pod záštitou Města Blanska v úterý 5.6.2012 podpořila právě tento projekt.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Co bylo cílem blanenské akce?

Právě včerejší akce je jedním z mnoha kroků, díky nimž se snažíme zvýšit počet žen, které začnou aktivně bojovat za své zdraví, za svá prsa. Samovyšetření pohmatem je dobrá věc, ale nedokáže zachytit malé nádory, které odhalí pouze přístroje. A právě záchyt těch nejmenších nádorů v nejranějším stádiu zvyšuje úspěšnost léčby. Včasné léčby! Nejdůležitější je prevence (samovyšetření a mamografický screening) a právě na tuto oblast – zvýšení povědomí o mamografickém screeningu – jsme se chtěli naší akcí zaměřit.

Nemocnice Blansko je jedním z 66 screeningových center ČR. Již třetím rokem po sobě se umístnila na prvním místě mezi právě těmito všemi hodnocenými centry.

Ženám, kterým u nás v blanenské nemocnici zjistíme nález, jsme schopni zařídit veškerou péči. Umíme se o pacientku postarat komplexně. Když máme podezření na nádorové onemocnění, děláme hned další vyšetření, abychom se dozvěděli, zda jde o zhoubný nález nebo ne. K tomu nám slouží nejen mamografie, ale i sonografie a biopsie, čili vyšetření vzorku tkáně. Podle výsledků pak určujeme další kroky. Mamografické vyšetření je naprosto bezbolestné a krátké, objednací doby na mamografii jsou 1 až 2 týdny, každá vyšetřená pacientka obdrží ihned po vyšetření výsledek jak pro praktického lékaře, tak gynekologa. Ženy od 45 lety mají vyšetření zdarma.

V úterý mohly ženy, ale i muži, navštívit blanenskou nemocnici a získat zde odborné poradenství právě k této problematice od lékařů radiodiagnostického oddělení Nemocnice Blansko. Dále zde byla možnost organizovaného svozu na Avon pochod v Praze, možnost rezervace poukázky na mamografické vyšetření od společnosti Avon, která bude ženám zaslána na jejich adresu. Nechyběly výrobky s růžovou stužkou (zde výtěžek z prodeje putuje na konto iniciativy AVON proti rakovině prsu). Získané finanční prostředky jsou věnovány na projekty spojené s prevencí proti rakovině prsu a bojem proti této zákeřné nemoci (bezplatná informační linka 800 180 880, screeningový výzkum, Ženy ženám, Aliance žen s rakovinou prsu...). Velké poděkování patří nejen organizátorům z řad Nemocnice Blansko, ale i společnosti Avon, která se na realizaci blanenského projektu podílela. Počasí bohužel letošní akci nepřálo a původně plánované stanoviště na nám. Republiky muselo být doslova „evakuováno“ do prostor nemocnice. I přes tuto komplikaci, kterou jsme ve spolupráci s Avon ladies pod vedením paní Pavly Grossové zvládli, hodnotíme akci jako velice zdařilou. Přicházeli nejen náhodní kolemjdoucí, ale přijížděly i zájemkyně z širokého okolí, aby svoji podporu právě tomuto projektu vyjádřily, a toho si velice ceníme.

Věříme, že letošní akce byla pro blanenskou nemocnici prvním ročníkem spolupráce s „Avon pochodem“ a že se sejdeme opět za rok.

Prostřednictvím prodeje růžových triček, které současně slouží jako vstupenka na každoroční AVON Pochod, se získávají prostředky mimo jiné na dotování vyšetření prsu v hodnotě 200 korun.

Bc. Kateřina Ostrá

Tisková mluvčí Nemocnice Blansko