Štěstěna, ta vrtkavá, se světem si pohrává...

8. června 2012, kultura, přečteno: 3190×

Pro kulturní veřejnost je na sobotní večer 30. června na blanenském zimním stadionu připraven opravdu mimořádný zážitek. Jako jeden z vrcholů letošních oslav 150. výročí Rastislava se zde totiž v rámci galakoncertu uskuteční unikátní scénické provedení kantáty Carla Orffa, proslulé Carminy Burany.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V Blansku se tak (nejen) milovníkům klasické hudby nabízí ojedinělá příležitost vychutnat si strhující hudební dílo o síle osudu, lásce a pomíjivosti života, proměněné díky profesionálním výkonům desítek domácích i zahraničních umělců různých žánrů, dobovým tancům, baletu, historickému šermu a ohňovým efektům ve velkolepou show.

Skladba německého skladatele Carla Orffa (1895 – 1982) Carmina Burana zažila svou premiéru již roku 1937 ve Frankfurtu nad Mohanem. Po válce dosáhla obrovského úspěchu prakticky na celém světě. Obsahem skladby, která se svou povahou nejvíce blíží kantátě, jsou zhudebněné milostné, satirické a také pijácké písně a texty potulných středověkých hudebníků a básníků, pocházející z 11. až 13. století, které byly nalezeny v roce 1803 v bavorském benediktinském klášteře Beurum (Buranum, odtud pochází název textů i skladby). Původní básnějsou psány v nejrůznějších jazycích – staroněmecky, latinsky, starofrancouzsky a italsky, Orff si však pro svoji kantátu vybral pouze menší část z více než dvou set těchto textů, jenž nám dokazují, že zápasy, touhy a radosti středověkého člověka se od těch našich až tak zásadně nelišily.

Monumentální úvodní takty skladby s textem pojednávajícím o nestálosti paní Štěstěny: O Fortuna velut luna, statu variabilis... se staly doslova světoznámými, a to nejen díky stovkám koncertních provedení Carminy Burany, ale také díky kultovním filmům, v nichž její tóny zazněly.

Blanenské představení Carminy Burany je jedním ze série galakoncertů přichystaných ke 150. výročí spolku a pěveckého sboru Rastislav. „Tento koncert věnujeme bývalým členům Rastislava jako poděkování za to, že historii sboru někdo tvořil a nesl na svých bedrech,“ říká Martina Martinásková, členka sboru a zároveň organizačního týmu galakoncertu. „Vlastenectví, sounáležitost s regionem a tradicí, která byla tak důležitá pro naše předky, se dnes nenosí. Přesto si myslím, že je důležitá a lidé by si ji měli připomínat,“ doplňuje ji jedním dechem také jedna z organizátorek Ing. Tamara Korešová. Přijměte tedy pozvání i Vy:

Carmina Burana, Blansko 30. června v 19. hodin na zimním stadionu

Soprán: Jana Sibera
Tenor: Tomáš Kořínek
Baryton: Ivan Kusnjer

Smíšený pěvecký sbor Rastislav Blansko (sbormistr Jaroslav Martinásek)
a
Chor der Marktkirchengemeinde Wiesbaden SRN
Orchestr: Filharmonie Hradec Králové
Diriguje: Thomas J. Frank

scénické provedení:
Petr Jirsa, Marcela Hlobilová – balet
In Flamenus Brno – ohňová show
Saltatio Vitae – historický tanec
Armentum – historický šerm