Letní prázdniny a děti jako účastníci silničního provozu

15. července 2012, ostatní, přečteno: 3839×

Rok se s rokem sešel a na školou povinné děti čeká jejich zasloužený odpočinek, v podobě letních prázdnin. S tímto obdobím je však spojen významný nárůst provozu na našich pozemních komunikacích a výrazně tak stoupá riziko vzniku dopravní nehody.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Děti, společně se seniory, patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu a právě proto by rodiče neměli toto období, kdy se děti objevují na silnicích mnohem častěji, podcenit a měli by se snažit své děti před těmito riziky chránit.

Zcela jistě by měli věnovat pozornost technickému stavu jízdního kola jejich ratolesti – správnému nahuštění pneumatik, nastavení výšky sedla, funkčnosti a seřízení brzd, umístění a čistotě odrazových skel, osvětlení apod. Rovněž užití ochranné cyklistické přílby by mělo být, především u dětí, automatickou součástí jízdy na jízdním kole.

Primárně by však měli upozornit své děti na možná rizika, která souvisí s jejich pohybem na vozovce a výše zmíněným nárůstem provozu na našich silnicích v čase prázdnin. Základním předpokladem jejich bezpečného pohybu je také alespoň elementární znalost pravidel silničního provozu. Zde zůstává naše společnost, v porovnání s předchozími obdobími, dětem v jejich přípravě, coby účastníkům silničního provozu, hodně dlužná.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, dlouhodobě připravuje zavedení vyučovacího předmětu „Dopravní výchova“ do struktury Rámcově vzdělávacího programu pro základní školství. Bohužel doposud je „přání jen otcem myšlenky“ a dopravní výchova je zařazovaná do výuky pouze jako součást jiných předmětů. Je tedy na jakési „osobní a morální statečnosti“ každého z pedagogů kdy a v jakém rozsahu s touto problematikou děti během výchovně vzdělávacího procesu seznámí.

Se zvyšující se hustotou provozu na našich silnicích úměrně narůstají i nároky na přípravu všech jejich účastníků tak, aby se co nejvíce eliminovaly negativní následky společensky patologických projevů chování, se kterými se dnes a denně setkáváme na pozemních komunikacích.

Pozitivní je fakt, že vážnost situace si uvědomilo Ministerstvo dopravy ČR a iniciovalo vydání učebnic (pracovních sešitů) s tématikou dopravní výchovy, a to pro první stupeň základních škol a celou řadu didaktických pomůcek, které mohou pedagogové při výuce dané problematiky využít.

Ale základní školy jsou jen jednou z částí celého výchovně vzdělávacího procesu, nikoli jedinou, jak si myslí někteří rodiče. Ba naopak, rodina dítěte je primárním (základním) socializačním činitelem jejich vývoje, a tedy i výchovy. Rodiče by neměli „strkat hlavu do písku“ a tvářit se, že se jich tento problém netýká. Naopak měli by aktivně přistupovat k dopravní výchově svých dětí, aby je dokázali co nejvíce ochránit před možnými nástrahami a nebezpečími, které na ně mohou číhat na našich silnicích.

Možností je celá řada. Nejjednodušším a současně nepřirozenějším způsobem je být správným příkladem pro děti, které od raného období svého vývoje přejímají určité vzorce chování ze svého nejbližšího okolí, primárně tedy od rodičů. Snaží se jejich chování napodobovat, považují je za autoritu – osobnost, kterou mají ve svých dětských očích jako vzor ideálu. Nechci zde v žádném případě nikoho moralizovat, ale spíše pobídnout k zamyšlení, zda jste vždy dobrým příkladem pro své dítě?

Ministerstvo dopravy se rozhodlo rodičům podat pomocnou ruku a vydalo brožurku s názvem „Bezpečí dítěte v dopravě“, týkající se bezpečného pohybu dětí v rámci dopravy. Tento materiál upozorňuje na možná rizika a nebezpečí pro děti a současně dává rodičům návod, jak je eliminovat. V jeho tištěné podobě je již téměř nedostupný, protože jeho náklad byl velice rychle rozebrán, ovšem rodiče si tuto brožuru mohou zcela volně a zdarma stáhnout z webových stránek BESIPu.

Vhodné je také sledovat informace týkající se různých dopravně bezpečnostních akcí, které jsou zaměřeny právě na dopravní výchovu dětí, pořádané BESIPem, Policií ČR, Českým červeným křížem, Městskou policií, autoškolami, popř. dalšími organizacemi a složkami.

dopravní hřiště otevřeno dětem

Právě na jednu takovou, která je zaměřena na bezpečný pohyb dětí na pozemních komunikacích, jejich zručnost při jízdě na kole, ale také poskytování první pomoci zraněným, bych velice rád vás a vaše děti touto cestou pozval.

Tuto akci pořádá každoročně Aktiv BESIP Blansko o letních prázdninách pod názvem „Dny otevřených dveří“ na dětském dopravním hřišti v Blansku (viz pozvánka). Bližší informace lze rovněž získat telefonicky na číslech 516 775 811, 516 775 802, popř. e-mailem: lakota@blansko.cz.

Na závěr mi dovolte, abych nejen dětem, ale i nám všem popřál příjemné prožití léta, plného slunečných dnů, rovněž mnoho šťastných kilometrů bez nehod a také to, aby každá naše cesta našla svůj správný cíl.

Aleš Lakota
Aktiv BESIP Blansko