Tvorbu rozpočtu na rok 2013 čekají změny

3. července 2012, zprávy z MěÚ, přečteno: 3162×

Rada města schválila novou směrnici, podle níž vznikne již letos rozpočet v novém režimu – jeho konečná verze bude schválena na prosincovém zasedání zastupitelstva, nikoliv až v březnu následujícího roku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Informace o této potřebné změně zazněla i na zasedání zastupitelstva města, s tím, že je v kompetenci rady přijmout zmíněnou směrnici.

Starosta Lubomír Toufar vysvětluje, co vedení města k této změně přimělo: „Je to především z důvodu, že došlo k novele zákona o veřejných zakázkách, v němž se prodlužují termíny pro výběrová řízení. Rozpočtové provizorium mělo nevýhodu v tom, že nebyl schválen konečný rozpočet, a tudíž jsme nemohli provádět a připravovat akce toho daného roku. S novou právní úpravou bychom je mohli stěží v daném roce realizovat. Výhodou sice bylo, že jsme měli přesný výsledek hospodaření za předchozí rok, ale na druhé straně je dnes finanční odbor schopen očekávaný výsledek za celý rok odhadnout. Tím, že už se pracuje s konečným rozpočtem, mohou být již v prosinci a v lednu zahájeny práce na výběrových řízeních k zakázkám.“

Dalším nezanedbatelným důvodem je dle jeho slov to, že město může u firem poptávat práce na léto už v zimním období, kdy firmy nemají rok ještě zaplněný a je tedy šance získat lepší ceny na všechny zakázky. Dříve se čekalo až do března, do doby, kdy zastupitelstvo schválilo rozpočet. Než se rozjely práce na zakázkách, bylo to zpoždění tří měsíců a firmy měly na léto práce nasmlouvané dost.

Nová směrnice stanoví zásady při tvorbě rozpočtu.Tyto zásady platí  i pro právnické osoby, které založilo nebo zřídilo Město Blansko a organizace, které mají dotace schvalovány jmenovitě v rozpočtu města Blanska. Pro všechny potom platí  nový harmonogram tvorby rozpočtu. I ten je součástí směrnice. Jsou stanoveny závazné termíny, do kterých musí být podány požadavky uplatňované do rozpočtu města.

Pro organizace, které žádají dotace z rozpočtu města na svoji činnost, se tímto nic nemění, protože dotace budou rozdělovány na základě žádostí organizací podaných dle směrnice „Poskytování příspěvků a dotací z rozpočtu města“ zastupitelstvem města v l. čtvrtletí 2013. Výzva k podání žádostí bude zveřejněna stejným způsobem jako v minulých letech na internetu a ve Zpravodaji města Blanska v lednu 2013. Částka na tyto dotace je totiž v rozpočtu schvalována v celkové výši.

Vedoucí odborů dodávají své požadavky do 15. července. Do konce měsíce už musí být v návrhu rozpočtu zadány úplně všechny požadavky a první verze rozpočtu města bude připravena v polovině srpna. „V průběhu září následuje projednávání rozpočtu, protože požadavky vždy značně převyšují možnosti. To je ta část, kdy se redukují požadavky podle priorit, abychom dosáhli vyrovnaného rozpočtu,“ vysvětlil starosta.

Konečný návrh rozpočtu dostane začátkem října k projednání rada města a finanční výbor. V polovině října musí být dle zákona návrh rozpočtu zveřejněn na úřední desce, stejně tak připraveny materiály pro prosincové zasedání zastupitelstva, které bude mít na programu schválení rozpočtu.

„Příprava rozpočtu se posunula zhruba o čtvrt roku. Doba se trošku zkrátila, ale snažili jsme se zachovat prostor pro předkládání požadavků i jeho projednání, aby vše proběhlo bez problémů, jako v posledních letech,“ věří starosta v úspěšné schválení rozpočtu na prosincovém zastupitelstvu.