Blansko se připojí k MAS Moravský kras

21. září 2012, ostatní, přečteno: 3628×

Rada města Blanska odsouhlasila na svém 34. zasedání zařazení území města Blanska do územní působnosti Místní akční skupiny Moravský kras o. s.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Iniciativa vzešla ze strany Místní akční skupiny Moravský kras. Chtěla rozšířit své teritorium a okolí Blanska má již zmapované a obce jsou až na výjimky součástí spolku. Pokud MAS Moravský kras rozšíří svoji psůobnost na větší území s vyšším počtem lidí, tak má šanci dosáhnout na větší objem dotací a zvýší i svoji prestiž,“ objasnil přínosy pro skupinu starosta města Blanska Lubomír Toufar.

Pro Blansko z členství vyplývají také pozitivní závěry. Už letos je v tomto prostoru zapojeno, a podnikatelé tak mohou požádat o dotace nebo využívat služeb, které MAS nabízí. Další možností je zapojení podnikatelských subjektů na území města Blanska včetně městských částí do všech projektů, např. v oblasti gastroturistiky apod.

MAS Moravský kras

Blansko v tomto uskupení doposud chybělo, protože program byl nastavený pro menší obce a mohly do něj vstupovat jen ty, které mají do 20 000 obyvatel. Pravidla se nyní změnila a i tak velké město, jakým je Blansko se nyní může podílet na naplňování programu spolku.

Ještě než se tak stane, musí vstup odsouhlasit zastupitelstvo. „Předpokládám, že zastupitelstvo věc projedná buď v prosinci, nebo příští rok. Na to navazuje schvalování na valné hromadě MAS Moravský kras,“ informuje starosta.

„Nevyřešená zůstává zatím otázka platby za členství, protože se jedná o kapitační platbu na hlavu, 20 Kč za jednoho obyvatele. V prvním roce totiž město využije spíše dotace na tisk propagačních materiálů než dotací na investiční akce v podobě staveb apod.,“ uvažuje starosta, zda se Blansku v této fázi taková investice vyplatí a plánuje o výši poplatku ještě jednat.

MAS Moravský kras své projekty v Blansku již nabízí. Nedávno představil zaměstnancům městského úřadu projekt ENERGYREGION, který řeší energetické úspory, využití místních obnovitelných zdrojů energie s ohledem na ekonomickou proveditelnost a ochranu životního prostředí. Součástí prezentace bylo také dotazníkové šetření ohledně energetických poměrů domácností v Blansku, jejich spotřeby a volných ploch na budovách využitelných pro alternativní zdroje.