Blansko vstoupí do Burčákové Unie

23. září 2012, cestovní ruch, přečteno: 3018×

Burčáková Unie je recesistický státní útvar, který vznikl v Hustopečích a každoročně se připomíná světu první říjnový víkend na Burčákových slavnostech.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Je to taková recesistická záležitost, kterou založilo město Hustopeče, ale má naplnění z hlediska turistiky – vzájemná setkávání a propagace jednotlivých regionů. Rada schválila vstup do Unie, ale pro naše město to neukládá žádné povinnosti. Hlavním smyslem je propagace jižní Moravy jako vinařské oblasti a toho, že existuje nějaká Burčáková Unie,“ vysvětluje vstup Blanska do Unie místostarosta Jiří Crha.

Rada města se schvalováním zabývala proto, že vstup do unie podmiňují její stanovy. Burčáková Unie má již 60 členů a vždy na Burčákové slavnosti jsou přijatí noví členové. Jejich výčet obsahuje česká města a obce i města ze zahraničí. Letos se slavnosti konají 6.–7. října a do Hustopečí se na ně sjíždí lidé z celé republiky včetně oficiálních zástupců z členských měst a obcí. Při těchto slavnostech si navzájem vyměňují propagační materiály a navazují spolupráci, zvou do regionů.

burčákové slavnosti

„Akce tedy pomáhá Hustopečím, jižní Moravě, vinařské turistice a naopak členům přináší nové kontakty a propagaci jejich měst a turistických atrakcí. Když se někde uzavřou oficiální smlouvy o spolupráci mezi regiony, vzájemné propagaci apod., tak to sice na papíře funguje. Ale burčák je burčák, zde je jistota, že na slavnosti na ty dva dny všichni přijedou na burčák a zkušenosti a vzájemné vazby se v takovém prostředí lépe prosazují,“ míní místostarosta Jiří Crha.

Stanislav Mrázek