Město Blansko ocenilo vicemistra světa v biketrialu

11. září 2012, sport, přečteno: 3132×

Jaký sport se v Blansku dělá na světové úrovni? Odpověď je po letošních prázdninách jednoznačná: je to biketrial.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 Teprve jednadvacetiletý Václav Kolář si splnil sen, když ve všech třech závodech, jež jsou součástí mistrovství světa, dokázal „vystoupit na bednu“. Svou sbírku medailí, která čítá už pět světových titulů v mládežnických kategoriích, tak Václav Kolář konečně rozšířil o ocenění ve vytoužené kategorii Elite.

Sám Václav Kolář tvrdí, že jej stříbro motivuje a má zájem v příštím roce stanout na stupínku nejvyšším. Potřebná sebekázeň a cílevědomost mu přitom nechybí, ostatně na bič trenéra ani spoléhat nemůže. „Na kole mi už nemá moc co kdo poradit, tak se jen snažím být na kole co nejčastěji a trénovat s kamarádama. Navzájem se hecujeme. Někdy chodívám jezdit sám. Je to hodně o tom, jak člověk chce jezdit a kolik tomu dává hodit,“ říká čerstvý vícemistr světa.

Nad úvahami, že by se příští mistrovství světa v biketrialu konalo také v Blansku, se ale jen usmívá. „Snahy samozřejmě jsou, ale záleží na tom, jak se to odhlasuje, mají o to zájem i jiné státy – Španělsko, Katalánsko, Japonsko... uvidíme, zda se to tady pojede,“ říká.

Blansko je přitom doslova baštou biketrialového sportu a pro samotného Vaška Koláře byl blanenský mistrovský závod v roce 1996 přelomovou zkušeností, která jej coby pětiletého nasměrovala na biketrialovou dráhu a doslova určila jeho životní směřování. „Sám přemýšlím co budu dělat, až přestanu jezdit, ale určitě by to mělo být něco spojeného s kolem,“ uvažuje Václav Kolář při otázce na kariéru trenéra. Je tak docela dobře možné, že už nyní je v Blansku zaděláno na špičkové vedení další generace biketrialistů.

Za příkladnou reprezentaci města poděkoval Václavu Kolářovi osobně starosta Lubomír Toufar, který mu také předal také symbolický šek. Při této příležitosti představitelé města přislíbili svou podporu v případě, že úsilí českých biketrialistů přenést příští mistrovský závod do Blanska bude úspěšné.