Na Martina k Poledníku

21. září 2012, cestovní ruch, přečteno: 3427×

Věž kostela sv. Martina je vidět snad z celého města. Jaký je pohled opačný, totiž z věže na město, to ví zatím jen pár vyvolených, kteří se na věž dostali při výjimečných příležitostech.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

To by se však mělo brzy změnit – díky dotaci z programu Ministerstva kultury ČR na podporu obnovy kulturních památek a  příspěvku  města Blanska se přístup na věž otevře široké veřejnosti.

 Práce na rekonstrukci schodiště a věžních pater byly zahájeny první týden v září, už letmý pohled na „terén“ ovšem dává tušit, že to bude dřina. Do věže vedou relativně úzké točité schody znemožňující vynesení materiálu do patra, schůdky do vyšších pater jsou úzké a strmé a připomínají spíše žebřík.

„Materiál musíme tahat přes okno na kladce, ale myslím si, že to bude v pohodě,“ říká usměvavý tesař Dušan Kolmačka z Blanska, kterého nečekaně chladné počasí přimělo obléct kulicha a zateplenou vestu.

Během prvního týdne řemeslníci zvládli postavit střední patro, od kterého budou odměřovat schodiště a další podlaží. Pak přijde na řadu instalace schodišť. „Děláme to co nejpohodlnější a bezpečné. Ke zvonům povede schodiště se zábradlím. Kdo vyjde schody, měl by se pohodlně dostat,“ říká tesař. Blanenský zvon Poledník, jeden z nejstarších zvonů na Moravě, si tak budou moci prohlédnout všichni od dětí až po zdatnější seniory.

A co ona diskutovaná vyhlídka z věže, ze které údajně nebude nic vidět? „Ať se sem lidi přijdou podívat a uvidí sami,“ směje se Dušen Kolmačka, za sebou panorama nového Blanska s přímým pohledem do nejvyšších zámeckých oken.

Rekonstrukce vnitřních pater věže bude dokončena v říjnu 2012. První oficiální příležitostí vystoupat k Poledníku se veřejnosti naskytne v listopadu při příležitosti oslav svátku sv. Martina.