Akáty na Wanklově náměstí nahradí jiná zeleň

17. října 2012, zprávy z MěÚ, přečteno: 3682×

Na Wanklově náměstí je po stranách vysazeno 17 ks okrasných kulatokorunných trnovníků akátů. Těmto stromům prosychají koruny a vylamují se větve z báze korun. I když se na první pohled stromy jeví jako dekorativní a zdravé, při bližší prohlídce je patrné, že řada z nich je v havarijním stavu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Z výše uvedených důvodů si Město Blansko nechalo vypracovat znalecký posudek, který popsal stav jednotlivých dřevin.

akáty na Wanklově náměstí

Závěr posudku je následující:

„Zdravotní stav všech 17 ks akátů je možno rozdělit na třetiny: 6 stromů je v relativně uspokojivém stavu, u nichž by ke zlepšení situace výrazně pomohlo ošetření a zdravotní řez. 6 stromů vykazuje zhoršený zdravotní stav, zdravotní řez by již nesplnil účel a stromy jsou různým stupněm nebezpečné. 5 stromů je ve zcela havarijním stavu, který z bezpečnostních důvodů vyžaduje jejich asanaci a výměnu za nové. Z důvodu ucelené koncepce zeleně na náměstí proto doporučuji jednorázovou výměnu celého stromořadí, pouze s ponecháním kvalitní lísky turecké.“

Na základě závěru z posudku a jeho doporučení budou výše uvedené akáty odstraněny a v jarním období roku 2013 budou nahrazeny novou, vhodnější, výsadbou, kterou navrhne zahradní architekt.

odbor komunální údržby