Pozvánka na výstavu – Miloš Šejn: ORPHEVS

10. října 2012, kultura, přečteno: 3239×

V Galerii města Blanska od 13. října do 14. listopadu vystavuje Miloš Šejn, který výstavu s názvem ORPHEVS věnoval podzemí, Moravskému Krasu a jeskyni Býčí skála. Představuje autorský způsob propojení nejrůznějších médií, včetně intaktní práce s prostorem galerie.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Kurátoři výstavy: Václav Cílek & Olga Hořavová

Instalace výstavy je tvořena přírodninami z Moravského Krasu – z jeskyně Pekárna, z Býčí skály a z dalších míst. Kameny a hlínu autor propojuje s videoprojekcí a mluveným slovem.

Miloš Šejn pracuje v oblastech vizuálního umění, performance, zabývá se problematikou vizuálního vnímání. Jeho umělecký koncept byl formován od mládí, kdy vykonal množství cest divočinou jako reflexe vnitřní potřeby přiblížit se tajemství přírody a sledování zázračnosti, k níž zde dochází. Od počátku šedesátých let dvacátého století během putování fotografoval, kreslil, sbíral a popisoval svá pozorování přírody.

Býčí skála
Miloš Šejn: Býčí skála 28. června 2011

Zaměřuje se na okamžité kreativní možnosti, vycházející ze vztahů historické humanizované krajiny a celistvé přírody. Miloš Šejn se podílí na mnoha veřejných a skupinových projektech, symposiích a workshopech, jako je Bohemiae Rosa. Přednáší, píše texty, eseje, ilustruje knihy, točí filmy. Dále se věnuje multimédiím, kurátorské činnosti a realizacím v architektuře.

K výstavě plánujeme doprovodný program, který proběhně 2. a 3. listopadu za účasti Miloše Šejna a Jany Písaříkové. 2. listopadu v 16:00 hodin proběhne přednáška Jany Písaříkové, která návštěvníkům přiblíží umění perfomance v krajině, kontext vzniku uměleckého směru a významné umělce. Na její přednášku naváže komentovaná prohlídka výstavy s autorem.

V sobotu 3. listopadu vás zveme na procházku krasem s Milošem Šejnem. Vzhledem k omezené kapacitě a také vzhledem k dopravě osobními auty, je nutné se na sobotní program přihlásit předem (do 30.10.2012) e-mailem: galerie@blansko.cz nebo osobně v kanceláři galerie.

Olga Hořavová