V ZŠ Salmově otevřeli přípravnou třídu pro předškoláky

15. října 2012, ostatní, přečteno: 6196×

V letošním roce byla v ZŠ Salmově zřízena přípravná třída základní školy. Ta je určena pro děti v posledním roce před zahájením povinné školní docházky. Jejím posláním není výuka obdobná vzdělávání v základní škole, ale je zaměřena především na komunikaci v českém jazyce a vzájemnou komunikaci mezi dětmi, základy sebeobsluhy či základní sociální návyky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Proč třída vznikla,kolik ji navštěvuje dětí a co se přesně učí? Na dotazy odpovídá paní ředitelka ZŠ Salmovy Eva Kadrmasová.

Proč jste se rozhodli založit přípravnou třídu?

O přípravné třídě jsme začali uvažovat ve chvíli, když jsme zjistili, že je hodně dětí, které mají odklad a vrací se do školky, kde již absolvovaly předškolní výchovu. Napadlo nás, že by bylo užitečné pro ně vymyslet něco, co by je posunulo trochu dál a víc připravilo na školu. Získávali jsme zkušenosti z edukativně-stimulačních kurzů pro předškoláky, kde se děti  věnují přípravě na školní práci. Je to trochu jiný režim a jiné úkony než je školka schopna poskytnout. Výhodou je také to, že umístěním dětí do přípravné třídy se uvolní tolik potřebná místa ve školce.

přípravná třída

Pro koho je třída určena?

Přípravná třída má primárně sloužit pro děti sociálně znevýhodněné. Tedy pro děti, které jsou ze sociálně znevýhodněného prostředí, kam mimo jiné patří cizinci – děti s odlišným mateřským jazykem, mají být připraveny do školy tak, aby neměly žádné hendikepy. Třída je má dostat na stejnou úroveň. Zahájili jsme proto informační kampaň v mateřských školách, spolupracujeme také s charitou, kde je centrum pro cizince, a zjistili jsme, že by byl o přípravnou třídu dostatek zájemců. Vznik třídy podpořilo i Město Blansko.

Kolik dětí ji navštěvuje?

Ve třídě máme 11 dětí. Z toho jsou tři děti s odlišným mateřským jazykem, máme jedno dítě, které sem přišlo přes charitu, tedy jsou to opravdu děti, které potřebují předškolní přípravu víc, než nabízí mateřské školky. Zbývající jsou děti s odkladem školní docházky.

Jak vypadá denní režim?

Je to předstupeň, v němž je kousek ze školy a kousek z mateřské školy. Řekla bych taková hra na školu. Třída je už součástí základní školy a je uspořádána jako školní třída, v níž je sektor, kde jsou lavice a školní pomůcky. Den je rozdělený do jednotek, které jsou analogické vyučovacím hodinám. Režim ale není 100% stejný, je zde mnohem větší prostor na hru a podobné činnosti. Přípravný ročník může využívat též prostory tělocvičny a školního hřiště, hudební i počítačovou učebnu a všechny další odborné učebny. Samozřejmostí je možnost přihlásit dítě do školní družiny.

přípravná třída

Děti už ale mají zaměstnání, které je předstupněm 1. třídy. Neučí se psát, počítat ani číst. Učí se ale barvy, tvary, rozvíjí motoriku, vyrábí různé věci, mají pohybové programy na zlepšení koordinace, učí se být na svém místě a udržovat ho v pořádku. Režim už je jiný než v mateřské škole a hlavně v jiném prostředí.

Jaký je zájem ze strany rodičů?

Ve chvíli, kdy jsme o třídu žádali, jsme měli osm zájemců, ale během prázdnin se přihlašovali další. Kdybychom už tenkrát počítali s vyšším počtem, mohli jsme třídu umístit ve větší místnosti. Pro příští rok, pokud bude zájemců více, jsme schopni zajistit prostředí a materiální zázemí ještě lépe než letos.

Máte už nějakou odezvu či výsledky?

Sice máme zatím sotva měsíční zkušenost, ale řekla bych, že už pozitivní. Třídu jsme zařadili do systému třídních schůzek, aby měli rodiče potřebné informace. Už se byli podívat, co děti ve třídě dělají. Velice se jim to líbilo a dokonce říkali, že vidí určitý pokrok.

Za rozhovor poděkoval

Stanislav Mrázek