Blansko se snaží oživit styky s partnerskými městy

2. listopadu 2012, ostatní, přečteno: 2973×

Do rakouského Mürzzuschlagu a italského Scandiana zamířily letos dopisy s návrhem na oživení a podpoření spolupráce mezi partnerskými městy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Styky s rakouským partnerským městem byly v posledních letech téměř na bodu mrazu. Pokračovala jen spolupráce mezi ZŠ Erbenovou a střední školou v Mürzzuschlagu, kde kontakty probíhaly každý rok. Jiné výměny v podstatě vymizely. Dříve jezdili běžci na Půlmaraton, malí fotbalisté na Memoriál Miroslava Krabičky apod. To ustrnulo, proto jsem iniciovali setkání, které se uskutečnilo v září,“ říká starosta Lubomír Toufar.

Z Blanska do Mürzzuschlagu vyrazili ve dnech 12.-14.09.2012 starosta Lubomír Toufar a místostarosta Jaromír Roučka. Jako tlumočník s nimi jel pan Labuť, člen komise pro zahraniční styky. V rakouském městě je přivítala asi 10členná delegace sestavená z členů rady, zastupitelstva a zástupců koaličních i opozičních stran v čele se starostou Karlem Rudischerem.

Návštěva v Mürzzuschlagu
Na radnici v Mürzzuschlagu. Zleva: místostarosta města Blanska Jaromír Roučka, starosta Mürzzuschlagu Karl Rudischer a starosta Blanska Lubomír Toufar.

Ve čtvrtek se uskutečnilo společné setkání na radnici, kde zástupci obou měst diskutovali o principech fungování samosprávy v Rakousku a konkrétně v Mürzzuschlagu, o tom, jak některé věci fungují v Blansku. Seznamovali se navzájem s tím, jak se změnilo složení vedení obou měst a probírali možnosti kontaktů a výměn.

„Problém nefungující spolupráce byl v tom, že osoba, která měla na starosti partnerská města, povýšila po volbách do rady a nástupce se navazování a udržování kontaktů tolik nevěnoval. To se vysvětlilo a dohodli jsme se na obnovení styků. Z naší strany zaznělo pozvání na Vítání svatého Martina, ale vzhledem k jiné akci, kterou v Mürzzuschlagu mají, se vedení města omluvilo, že do Blanska nedorazí. První vlaštovkou se tak stane až účast fotbalistů na Memoriálu Dana Němce v listopadu v hale TJ ČKD,“ zmínil starosta.

Zájem o spolupráci ze strany rakouského města trvá. „Říkali, že nás přijede navštívit celé zastupitelstvo,“ směje se starosta a dodává, „Komunikovat na dálku mně pomáhá paní Kadlecová, což je paní z Blanska, která se tam odstěhovala v roce 1968 a má zájem na tom, aby vzájemné vztahy dále fungovaly.“ Spolupráce by tak měla pokračovat, a to především na bázi sportovní, společenské a kulturní. Již dříve do Blanska jezdily hrát rakouské kapely, naopak je možné, aby členové z našich kroužků a kapel reprezentovali Blansko v Mürzzuschlagu.

Zájemci o kontakty a spolupráci s rakouskými institucemi, spolky či školami se mohou obrátit na radnici, konkrétně na pracovnici v Blanenské informační kanceláři Blanka Ivu  Kratochvílovou, a sdělit, v čem by chtěli navázat spolupráci nebo uskutečnit vzájemnou výměnu. Město v rámci možností tyto akce podpoří, protože má zájem, aby spolupráce mezi partnerskými městy fungovala a nezůstávala jen tzv. „na papíře“.

Návštěva italského Scandiana vedení města teprve čeká. Původně mělo odjet nyní v listopadu, kdy se obvykle ve Scandianu koná gastronomický veletrh REgustibus, ale ten byl v letošním roce zrušen. Stanovení nového termínu návštěvy italského partnerského města tak budou ještě předcházet další vzájemná jednání.

Stanislav Mrázek