Souhrn letošních největších investic

12. listopadu 2012, zprávy z MěÚ, přečteno: 3930×

Na letošní investice, skončené či ještě probíhající, se zaměřila jedna z nedávných tiskových konferencí města, jejíž videozáznam si můžete přehrát. Informace o dalších investicích, které nejsou v reportáži z tiskové konference zmíněny, doplnil starosta města Blanska Lubomír Toufar.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Mezi většími investicemi byla letos II. etapa opravy zámku. První stavební část skončila na konci letních prázdnin a nyní dobíhá druhá část, budování nových expozic. Stavební část stála cca 7 mil. s tím, že 5 mil. je dotace z uznatelných nákladů.

Nemalá částka, necelých 19 mil. Kč, byla investována do revitalizace bytových domů. Největší část dostaly ty bytové domy, v nichž je město spoluvlastníkem s fyzickými osobami. Je to dobře vidět na ulicích Údolní nebo 9. května, jedna bytovka je na ul. Chelčického. Dokončená je i bytovka Bezručova 5.

hřiště Zborovce
Dětské hřiště na Zborovcích.

Co se týká městských bytových domů, jsou na ulici Údolní 23 zatím jen měněna okna za plastová. „Stále tam uvažujeme s nástavbou domu, protože je to projekčně připravené. Naše původní představa byla, že by zde vznikla dvě patra bytů v režimu domu s pečovatelskou službou, ale to se zřejmě nenaplní vzhledem k tomu, že dosáhneme na dotaci pouze mizivou (je tam podmínka de minimis), tvořila by jen asi 20 % z celé investice, což je málo. Ještě se mohou změnit podmínky, ale na druhou stranu po tomto typu bytů není velká poptávka, proto jsme nabídli budovu investorovi, aby tam vystavěl nástavbu, podobně jako vznikla na náměstí Míru. Vše je teprve v jednání, proto se jen mění okna a se zateplením u této budovy město ještě počká,“ zdůvodnil postup oprav starosta Lubomír Toufar.

Nic však nebrání zateplení sousedního domu 9. května 24, kde práce již probíhají a mění se také okna. Bytový fond, obzvláště v této části města, se těmito investicemi hodně kvalitativně posunul. Na příští rok je vyčleněno dalších asi 14 mil. Kč, kdy by se mělo dostat na další domy. Podmínkou je ale zájem ze strany nových vlastníků bytů.

dětské hřiště Palava
Dětské hřiště v Horní Palavě.

V Domě s pečovatelskou službou Blansko na ulici Pod Javory probíhá II. etapa výstavby podporovaných bytů, která řeší stavební úpravy spojené s vytvořením dvou nových bytových jednotek z prostor, které původně nebyly určeny k bydlení. Dojde k využití dnes již nepotřebných prostor ve 2. nadzemním podlaží, kde budou nákladem cca 800 tis. Kč z místnosti lékařské ordinace a z místnosti rehabilitace vytvořeny dva nové byty o velikosti 1+kk. Akce je hrazená 100% z dotace Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Opravy se dočká také tamní terasa, jíž zatíkalo. V budoucnu je v plánu výměna oken a následně zateplení budovy. „Co mě hodně potěšilo, je to že je hotová přístavba MKD, kde nám na investici přispěl dvěma miliony korun Jihomoravský kraj,“ vyzdvihl starosta rozšíření klubu důchodců.

II. etapa Regenerace sídliště Sever obsahuje úpravu hřiště a další drobnější úpravy, např. rozšíření parkovacích ploch, šlapákové plochy. Celkově navazuje na I. etapu regenerace sídliště Sever. Na dalším blanenském sídlišti, na Zborovcích, dlouho chybělo dětské hřiště. Letos se podařilo provést první etapu za 1,2 milionu Kč s tím, že jsou tam připravené prostory na doplnění herních prvků. Kromě prvků pro nejmenší a děti do 15 let zde budou i prvky pro dospělé. V současné době chybí doplnit jeden prvek, taková ta hlavní sestava – hrad se skluzavkou a lanovou stěnou. Bude to také první hřiště s cvičebními prvky pro všechny generace. Ty se zde objeví ještě letos. I přesto dojde k otevření hřiště až v příštím roce na jaře. Důvodem je založení trávníku, který je nutný nechat rozrůst.

Na Zborovcích v ulici Sloupečník bylo také provedeno zkapacitnění kanalizace. To kvůli tomu, že u rodinných domků nad rybníkem a kolem garáží pod pekárnou docházelo často při silnějších deštích k záplavám. Za 6,7 mil. Kč je budována kanalizace s vyšším průtokem, aby k těmto situacím nedocházelo.

kanalizace na Zborovcích
Stavba nové kanalizace na Zborovcích.

Opravy povrchu komunikací a chodníků probíhaly v ulicích Palackého a Žižkově. Obě akce jsou již dokončeny a ulice zaplnila auta. V průběhu opravy komunikace Palackého zde Vodárenská společnost, a.s. vyměnila armatury a byly připraveny chráničky pro plánovanou výměnu elektrických rozvodů. Výběrového řízení na tuto stavbu se zúčastnilo 12 firem. „Na ulici Palackého byl plánovaný rozpočet 3 mil. Kč. Ve výběrovém řízení se podařilo cenu snížit na 2,26 mil. Kč,“ doplnil informace o rekonstrukci komunikace místostarosta Jiří Crha.

Připravena je výstavba nových zastávek na náměstí Republiky a na ul. 9. května u autodílny Procházka a na Zborovcích. Rozsáhlejší práce, které se dotkly také chodců, probíhají na nových zastávkách naproti SOŠ a SOU Blansko na ulici Bezručově. Nové zastávky nahradí zrušené autobusové zastávky u Metry. Dokončené mají být do 20. listopadu za celkem 1,4 mil. Kč. V městské části Klepačov je hotová oprava chodníku.

zastávky
Stavba zastávek MHD na ulici Bezručově.

Pracuje se také na rekonstrukci obřadní sině na radnici. Letos za 2 mil. a v příštím roce budou pokračovat opravami nevěstince a dalších prostor za 4 mil. Kč. V MŠ na ul Rodkovského proběhla částečná výměna oken, opravuje se střecha tělocvičny u ZŠ Erbenovy a sanuje se zdivo ve škole T. G. M. Celkem letos za 3,5 mil. Kč.

Na závěr nastínil starosta dvě větší připravované investice: „Předpokládám, že dojde za 15 mil. Kč k nákupu stávajícího areálu Technických služeb, kde je naše společnost zatím v nájmu. V rozpočtu jsme měli také revitalizaci ZŠ Salmovy. Před měsícem jsme dostali vyrozumění, že nám byla přiznána dotace. K realizaci tak dojde v příštím roce. Dojde k výměně všech otvorových prvků – oken a dveří – dozdívání otvorů po kopilitech (skleněné stěny) a jejich nahrazení plastovými okny. A samozřejmě škola bude zateplena.“

Stanislav Mrázek